Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste

Naleśniki z piekarnika
Screen z filmu na kanale YouTube Food Wishes

Naleśniki skuszą niejednego łasucha. Zamiast jednak stać przy patelni i smażyć rarytas warto przetestować prosty przepis na danie z piekarnika. Jest lekkie niczym puch. Musicie spróbować. 

Pyszne naleśniki przygotujecie w piekarniku

Po raz pierwszy dutch baby przygotowałam już jakiś czas temu. Lekkość ciasta przyrządzonego w piekarniku od razu mnie zachwyciła. Co jakiś czas wracam do tego przysmaku, bo bije na głowę wszystkie inne naleśniki.

Składniki:

  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • kilka śliwek węgierek, truskawek lub malin
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • cukier puder do podania

Z kilku składników przygotujecie pyszne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Naleśnik z patelni w wykonaniu jest bardzo prosty. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Miksowanie masy na naleśniki.jpg
canva/maljalen
Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni

Jak zrobić pyszne naleśniki? Zapomnijcie o smażeniu na patelni

Do wykonania naleśnika dutch baby, potrzebujecie patelni, którą można umieścić w piekarniku. Zaczynamy od umycia i oczyszczenia śliwek lub innych używanych owoców sezonowych. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz.

W międzyczasie energicznie i krótko mieszamy jaja, mąkę, cukier wanilinowy i mleko. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera przez dosłownie kilka sekund. Uzyskaną masę przelewamy na patelnię.

Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Gotowy naleśnik powinien być po brzegach rumiany. Wyjmujemy z pieca, nie przejmując się tym, że w środku opadnie.

Jak podawać naleśniki z piekarnika?

Gotowe dutch baby oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Możemy ozdobić je bitą śmietaną. i porcją świeżych owoców, jeśli mamy ochotę. śliwki w tym przepisie można zamienić na ten pyszny kompot.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na rarytas od mistrza Roux. Być może skuszą was też dwuskładnikowe naleśniki bez dodatku nabiału.

naleśnik z patelni dutch baby.jpg
canva/ninafirsova