Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Food Wishes

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste

27 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki skuszą niejednego łasucha. Zamiast jednak stać przy patelni i smażyć rarytas warto przetestować prosty przepis na danie z piekarnika. Jest lekkie niczym puch. Musicie spróbować. 

Pyszne naleśniki przygotujecie w piekarniku

Po raz pierwszy dutch baby przygotowałam już jakiś czas temu. Lekkość ciasta przyrządzonego w piekarniku od razu mnie zachwyciła. Co jakiś czas wracam do tego przysmaku, bo bije na głowę wszystkie inne naleśniki.

Składniki:

  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • kilka śliwek węgierek, truskawek lub malin
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • cukier puder do podania

Z kilku składników przygotujecie pyszne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Naleśnik z patelni w wykonaniu jest bardzo prosty. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Miksowanie masy na naleśniki.jpg
canva/maljalen
Chef Andrea Camastra

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszne naleśniki? Zapomnijcie o smażeniu na patelni

Do wykonania naleśnika dutch baby, potrzebujecie patelni, którą można umieścić w piekarniku. Zaczynamy od umycia i oczyszczenia śliwek lub innych używanych owoców sezonowych. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz.

W międzyczasie energicznie i krótko mieszamy jaja, mąkę, cukier wanilinowy i mleko. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera przez dosłownie kilka sekund. Uzyskaną masę przelewamy na patelnię.

Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Gotowy naleśnik powinien być po brzegach rumiany. Wyjmujemy z pieca, nie przejmując się tym, że w środku opadnie.

Jak podawać naleśniki z piekarnika?

Gotowe dutch baby oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Możemy ozdobić je bitą śmietaną. i porcją świeżych owoców, jeśli mamy ochotę. śliwki w tym przepisie można zamienić na ten pyszny kompot .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na rarytas od mistrza Roux . Być może skuszą was też dwuskładnikowe naleśniki bez dodatku nabiału .

naleśnik z patelni dutch baby.jpg
canva/ninafirsova
wątróbka

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >