Smakosze.pl Przepisy Przepis na ten bulion mam z notatnika babci. Na stawy nie ma nic lepszego
Fot. Canva

Przepis na ten bulion mam z notatnika babci. Na stawy nie ma nic lepszego

6 marca 2025

Rosół kolagenowy to jedna z najbardziej terapeutycznych odmian królowej naszych zup. Jest świetnym ratunkiem przy problemach ze stawami. Dodatkowo wspiera odporność, a przy tym jest niezwykły w smaku.

Rosół kolagenowy

Kolagen to podstawowe białko, będące budulcem naszego organizmu . Odpowiedzialny jest za odpowiednią strukturę naszych tkanek, zwłaszcza tkanki łącznej, czyli chrząstek, stawów czy paznokci. Jedna trzecia białek w naszym organizmie to właśnie on.

Dodatkowo kolagen pomaga wiązać wodę w białkach, jest częściowo odpowiedzialny za krzepliwość krwi, a także pomaga w regeneracji – gojeniu ran, zrastaniu kości itp. Skóra zyskuje dzięki niemu jędrność, a cały organizm jest lepiej odżywiony, bo łatwiej mu przyswajać mikroelementy.

Dlatego warto od czasu do czasu po prostu wypić taki rosół kolagenowy , zwłaszcza że jego farmaceutyczne odpowiedniki, których na rynku nie brakuje, są o wiele droższe i bardziej przetworzone.

zsiadły rosół
Fot. Canva
Pilne, nie żyje uczestniczka MasterChef Junior, 17-letnia Aleksandra S. Są pierwsze ustalenia prokuratury

Kolagen z mięsnych ścinków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia gotuje. Autorka na koniec przyprawia swój bulion kolagenowy kurkumą. Przyprawa ta ma charakterystyczny smak , ale dzięki swoim potężnym właściwościom przeciwzapalnym jest dodatkowym atutem leczniczym takiego rosołu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg kości wołowych
  • 800 g kurzych łapek
  • Korpus kaczki
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • Kawałek pora
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 kawałek papryczki chilli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Liście laurowe i ziele angielskie, lubczyk
  • Sól, ziarnisty pieprz
kurze łapki
fot. youtube.com/beciagotuje

Pijmy kolagen

Rosół kolagenowy można gotować podobnie jak zwykły rosół – najpierw wygotowywać składniki mięsne, a następnie dodawać warzywa. Można też ugotować wszystko razem. Ważne jest długie gotowanie, które wyciągnie możliwie dużo naszego cennego składnika ze stawów i kości zwierzęcych.

Łapki dokładnie czyścimy. Można odciąć z nich pazurki. Czyścimy też kości. Układamy w garnku i zalewamy zimną wodą . Dodajemy łyżeczkę octu.

składniki rosołu
fot. youtube.com/beciagotuje

Składniki mięsne (właściwie nie ma tam dużo mięsa) szumujemy. Dodajemy czosnek, chili liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 2-3 godziny.

Cebulę opalamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z bulionem. Gotujemy przez co najmniej kolejne 5-6 godzin (a najlepiej kilkanaście) , utrzymując temperaturę na granicy wrzenia. Gotując, uzupełniamy wygotowującą się wodę.

Rosół solimy pod koniec gotowania. Przecedzamy, dzielimy na mniejsze porcje i wekujemy. Pijemy regularnie na wzmocnienie stawów, paznokci i włosów.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę .

rosół kolagenowy z natką
fot. youtube.com/beciagotuje
Włóż kiełbasę do słoików i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma 200 lat
Ceny uwielbianego produktu szybują w górę. Branża obwinia przepisy UE
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy