Przepis na tradycyjną zupę zacierkową
Zupa zacierkowa najwięcej zyskuje właśnie dzięki zacierkom, czyli specyficznym malutkim kluseczkom, przygotowywanym z ciasta makaronowego. W przeciwieństwie do zwykłego makaronu, zacierki trze się za pomocą rąk, bądź ściera na zwykłej tarce.
Dzisiaj mało kto robi starą i tradycyjną zupę zacierkową, która często pojawiała się na stołach w domu rodzinnym czy na obiedzie u babci. Danie to jest banalnie proste, zabiera mało czasu i pozwala z kilku łatwych w zdobyciu składników, zrobić smaczny obiad.
Zupa zacierkowa z babcinej receptury
Dawniej nie można było sobie pozwolić na ciągłe wystawne obiady, dlatego Polacy musieli kombinować z użyciem różnych substytutów i tańszych wariantów produktów spożywczych. Zupa zacierkowa była daniem, które idealnie wpisywało się w ramy taniego, aczkolwiek pożywnego posiłku.
Poniższa zupa może zostać ugotowana w mniej niż 50 minut, a użycie wędzonych żeberek wieprzowych dodatkowo zwiększy jej smak. Warto doprawić ja także pieprzem ziołowym oraz dużą ilością lubczyku - to kolejne składniki, które przyczynią się do bardziej esencjonalnej zupy.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na YouTube.
Źródło: canva.com/Billion Photos
Przepis na babciną zupę zacierkową
Składniki:
9 ziemniaków
kilka plasterków chudego boczku wędzonego
2 młode cebule
2 młode cebulki do przesmażenia
1 por
1/2 pietruszki
seler
2 marchewki
listek laurowy
lubczyk
sól
pieprz do smaku
zielony koperek
1 jajko
mąka
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew, selera oraz pietruszkę umyj wodą, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do reszty warzyw.
Zalej je wodą i postaw na gazie. Dodaj do nich laur, sól oraz pieprz. Gotuj warzywa, aż te staną się miękkie i oddadzą swój smak do wywaru. Jajko i mąkę ugniatamy ze sobą, aż będą miały konsystencję zwartego ciasta. Wyrobione ciasto ucieramy w dłoniach i gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek pokrojony w kostkę podsmaż z młodą cebulką. Skwarki bez tłuszczu wraz z cebulą wrzuć do zupy. Dodaj do niej także zacierki, lubczyk oraz zielony koperek. Podawaj z pajdą grubo pokrojonego chleba na zakwasie, posmarowanego dobrym masłem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl; haps.pl