Wyjątkowa zupa zachwyci domowników
Wikipedia / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi / CC BY 3.0 pl

Przepis na zupę „Pływające wyspy”

Zupa „pływające wyspy” jest nie lada smakołykiem, któremu ciężko się oprzeć. Wielu wielbicieli kulinariów, kojarzy ją z czasów PRL-u. Określana jest również mianem zupy „nic”. Już teraz przekonaj się jak przygotować ją w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.

Nie da się ukryć, że zupy na słodko wzbudzają mieszane uczucia. Niektórzy zajadają je z miłą chęcią, a inni nie są w stanie zrozumieć ich fenomenu. Niezależnie od preferencji zupa „pływające wyspy” jest godna uwagi. Jej smak na długo pozostaje w pamięci.

Czym jest zupa „pływające wyspy”?

Zupa „pływające wyspy” nie jest nowością. Jej historia sięga XIX wieku. Specjał popularność zyskał dzięki Aleksandrze Potockiej. Przypisuje się jej również wymyślenie tego dania. Nietypowa zupa ma swoje wersje w innych krajach.

W Polsce najczęściej ten specjał określa się mianem zupy „nic”. „Pływające wyspy” wywodzą się bardziej z nazwy funkcjonującej w Wielkiej Brytanii. Odpowiedniki tej zupy można znaleźć w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Węgrzech i Chorwacji.

Warto zauważyć, że zupa „nic” jest wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nastąpiło to pod koniec grudnia zeszłego roku. Bez wątpienia deser na stałe zapisał się w naszej rodzimej kuchni.

Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Czytaj dalej

Oryginalna zupa często gościła na naszych stołach w czasach PRL-u. Wielu smakoszy z pewnością nadal pamięta ten deser i z miłą chęcią skosztowałoby go ponownie. Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 5 ml esencji waniliowej
  • odrobina cynamonu
  • sól

Zupa nic

(Canva.com / margouillatphotos)

Prosta i pyszna propozycja deserowa

Na początku mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy z dodatkiem esencji waniliowej oraz cynamonu. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Warto wypróbować trik, który znacząco to ułatwia.

Żółtka mieszamy z 50 g cukru pudru. Kiedy oba składniki się połączą, masę dodajemy do gorącego mleka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie zupa powinna zacząć gęstnieć.

Białka ubijamy na gęstą pianę. Najlepiej zrobić to z odrobiną soli. Pod koniec ubijania, wzbogacamy je o cukier. Mleczną zupę przelewamy na talerze, na jej powierzchni umieszczamy słodką pianę. Specjał jest już gotowy. Warto wypróbować również przepis na smakowitą zupę z dyni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wikipedia; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł