Smakosze.pl Przepisy Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
canva/arfo

Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

2 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak.

Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem.

Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.

Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 1 cebulka

  • 2 kiszone ogórki

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z wędzonej makreli

Z ryby usuń skórę i kręgosłup. Dokładnie oczyść ją z ości. Mięso umieść w miseczce, rozdrobnij przy pomocy widelca.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sitku, przelej wrzątkiem i osącz.

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, jeśli mają grubą skórkę, wcześniej możesz je obrać. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Do rozdrobnionej makreli dodaj cebulkę, kiszone ogórki i natkę pietruszki, wymieszaj. Dodaj też majonez i musztardę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po więcej inspiracji na pyszne pasty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pastę jajeczną z serem , a także na kanapkową pastę z cukinii .

kiszony ogórek
kiszony ogórek

Źródło: canva/domnicky

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tapenda Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy