Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Idealny dodatek obiadowy
Oto przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Będzie idealnym dodatkiem obiadowym. By ją przygotować, warzywa trzeba rozdrobnić i wymieszać z popularnym sosem. Zapewniamy, że gdy jej spróbujecie, pierwsza zniknie z talerzy.
Serwując obiad, nigdy nie zapominajcie o podaniu do niego dużej porcji warzyw. Mogą być to jarzyny, czyli ugotowane warzywa albo surówka przygotowana z warzyw surowych. Ta druga jest o wiele zdrowsza, bo zawiera mnóstwo witamin.
Do najpopularniejszych surówek należy ta z marchewki i białej kapusty. Jeśli jednak przejadły wam się ich smaki, możecie spróbować surówki z mało popularnego warzywa, jakim jest u nas kalarepa. Jej smak doskonale podkreśli kiszony ogórek oraz zielenina.
Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych
Składniki:
-
2 kalarepy
-
2 kiszone ogórki
-
szczypiorek
-
natka pietruszki
-
2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z kalarepy
Kalarepy umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, dodaj do kalarepy.
Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do kalarepy i ogórków.
Do surówki dodaj majonez, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z pora , a także na surówkę z czerwonej kapusty .
Źródło zdjęcia: canva/Nungning20 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: gotujmy