Przepyszne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem
Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na delikatne placki twarogowe z jabłkiem
Składniki:
-
3 jaja
-
250 g twarogu półtłustego
-
4 czubate łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka cukru wanilinowego lub zwykłego
-
1 jabłko, najlepiej odmiany szara reneta lub inne kwaśne
-
2 łyżki cukru pudru + do posypania
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
syrop klonowy do polania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami wkładamy twaróg. Następnie wsypujemy cukier i rozgniatamy masę praską.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy razem z cynamonem . Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, a całość starannie łączymy .
Białka ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Przekładamy je do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Smażymy bez dodatku oleju przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, skrapiamy syropem klonowym.
Polecamy także inne przepisy na pyszne placki na słodko. Spróbujcie koniecznie tych z dodatkiem bananów . Wielbicielom twarogu na pewno posmakują też serniki przygotowane według tej receptury .
Źródło zdjęcia: canva/OlgaLepeshkina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku