Przepis na przepyszne syrniki
Syrniki biją rekordy popularności w Rosji oraz na Ukrainie. Danie cieszy się również sporą popularnością w Polsce. Może być naprawdę poważną konkurencją dla uwielbianych racuchów. Doskonale smakują polane sosem truskawkowym lub obficie posypane cukrem pudrem.
W zależności od wariantu przepisu syrniki mogą skrywać niespodziankę. Mogą to być np. orzechy, rodzynki, suszone morele lub kawałki jabłek i gruszek. Poniżej podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk.
Przepis na syrniki
Tak jak wspominaliśmy jest wiele wariantów przepisu na syrniki. Dzisiaj prezentujemy jedną z najpopularniejszych wersji tych placuszków. Rozpływające się w ustach syrniki skrywające w sobie kawałki jabłek. Czego potrzebujemy, aby je przygotować?
Lista składników:
250 g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej
olej
1 duże jabłko
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
jogurt naturalny
Jak to zrobić?
Rozgnieć twaróg widelcem. Wbij do niego jajko, wsyp cukier i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Nabierz łyżką powstałe kawałki ciasta, obtocz je w mące, uformuj z nich kulki i spłaszcz na dłoni.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż na niego placki. Każdy z nich smaż na małym ogniu z obu stron przez mniej więcej dwie minuty. W tym czasie przygotuj jabłka.
Obierz jabłko, a następnie pokrój je w kostkę. Wymieszaj je z cukrem i gotuj do momentu, aż stanie się miękkie. Na koniec obficie obsyp ugotowane owoce cynamonem i wyłóż na gotowe syrniki. Danie podawaj również z jogurtem greckim lub naturalnym.
Sposób przygotowania syrników zobaczy również na kanale Helen Rennie na You Tube.
Szukasz pomysłu na pyszne posiłki? Niedawno podawaliśmy m.in. przepis na niezapomniane pampuchy oraz pyzy z mięsem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
źródło: przyślij przepis/ wikipedia
undefined