Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad
Jeśli szukacie prostego pomysłu na obiad, mamy dla was smaczną propozycję. Przygotujcie przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Niewiele przy nich pracy, a połączenie tych trzech składników skutkuje wybornym aromatem i soczystością. Kotlety naszym zdaniem wychodzą lepsze niż klasyczne mielone czy schabowe.
Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku. Takie kotlety lubimy najbardziej. Mogą być to schabowe czy mielone, oczekiwania mamy podobne. Dziś jednak proponujemy przygotować kotlety z siekanego mięsa drobiowego.
Nasze kotlety będą niezwykle delikatne, dzięki temu, że zrobimy je z fileta z piersi kurczaka. Dodamy też do nich trochę podsmażonych pieczarek, które dodadzą im wyrazu oraz startego sera — zwiększy soczystość dania.
Jak zrobić siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera?
Składniki:
-
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
20 dag pieczarek
-
1 cebula
-
olej
-
10 dag żółtego sera w kawałku
-
2 jajka
-
3-4 łyżki mąki
-
sól, pieprz
Przygotowanie siekanych kotletów z kurczaka
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niedużą kostkę, a potem jeszcze drobniej posiekaj ostrym nożem.
Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrój w plasterki, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, podduś, odparuj nadmiar płynu, przestudź.
Do rozdrobnionego mięsa dodaj pieczarki przesmażone z cebulą, a także jajka, mąkę i starty na dużych oczkach ser. Wymieszaj lub wyrób dłońmi masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcje mięsnej masy, formuj płaskie kotlety i kładź je na patelni.
Kotlety smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą apetycznie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po więcej inspiracji na kotlety zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z kapustą , a także na kotlety z boczniaków .
Źródło zdjęcia: canva/Slatan Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
-
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: kulinarnapolska.org