Smakosze.pl Przepisy Przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy
Canva/FOTOFORCE

Przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy

22 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy przepis na przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy, bo jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. A wszystko za sprawą kilku dodatków. Przygotuj bób w ten sposób choćby dziś, a wszyscy się nim zachwycą. Będzie doskonały na przekąskę czy jako letni obiad.

Bób jest letnim przysmakiem, który niektórzy zjadają całymi miskami. Rzeczywiście jego smak jest przyjemny i bardzo wciągający. Można go jeść niczym chipsy, oglądając film albo zastąpić nim obiad w upalny dzień.

Takim uznaniem cieszy się klasyczny, ugotowany bób. A pomyślcie, co będzie, jeśli przygotujecie bób z koperkiem i czosnkiem? Temu przysmakowi nikt się nie oprze, bo jego smak i aromat został wzmocniony wyjątkowymi dodatkami. A przygotowanie zajmie tylko 5 minut więcej czasu.

Jak zrobić bób z koperkiem i czosnkiem?

Składniki:

  • 50 dag bobu

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie aromatycznego bobu

Bób opłucz. W garnku zagotuj wodę, posól ją, dodaj szczyptę cukru. Wsyp bób i gotuj go ok. 8 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź go.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj łyżkę masła, wsyp cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli.

Cebulę oprósz solą i pieprzem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz osączony bób. Całość smaż kilka minut, często mieszając. Bób posyp posiekanym koperkiem, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na bób z grzybami , a także na pierogi z bobem .

koperek
canva/a-lesa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Przepisy Joli/YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy