Przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy
Przedstawiamy przepis na przepyszny bób z koperkiem i czosnkiem. Momentalnie znika z talerzy, bo jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. A wszystko za sprawą kilku dodatków. Przygotuj bób w ten sposób choćby dziś, a wszyscy się nim zachwycą. Będzie doskonały na przekąskę czy jako letni obiad.
Bób jest letnim przysmakiem, który niektórzy zjadają całymi miskami. Rzeczywiście jego smak jest przyjemny i bardzo wciągający. Można go jeść niczym chipsy, oglądając film albo zastąpić nim obiad w upalny dzień.
Takim uznaniem cieszy się klasyczny, ugotowany bób. A pomyślcie, co będzie, jeśli przygotujecie bób z koperkiem i czosnkiem? Temu przysmakowi nikt się nie oprze, bo jego smak i aromat został wzmocniony wyjątkowymi dodatkami. A przygotowanie zajmie tylko 5 minut więcej czasu.
Jak zrobić bób z koperkiem i czosnkiem?
Składniki:
-
50 dag bobu
-
1 cebula
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka masła
-
2 ząbki czosnku
-
koperek
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie aromatycznego bobu
Bób opłucz. W garnku zagotuj wodę, posól ją, dodaj szczyptę cukru. Wsyp bób i gotuj go ok. 8 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź go.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj łyżkę masła, wsyp cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli.
Cebulę oprósz solą i pieprzem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz osączony bób. Całość smaż kilka minut, często mieszając. Bób posyp posiekanym koperkiem, wymieszaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na bób z grzybami , a także na pierogi z bobem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: filmik na kanale Przepisy Joli/YouTube