Przepyszny sos paprykowy do słoików na zimę
Papryka jest jednym z największych sezonowych przysmaków. Możemy ją z powodzeniem wykorzystać na bardzo wiele kreatywnych sposobów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie z niej pysznego sosu na zimę. Można podawać go na gorąco do makaronów, mięs i serów lub na zimno jako rodzaj dipu do przekąsek.
Lato to zdecydowanie ulubiona pora roku każdego smakosza. Możemy wtedy cieszyć się cudownymi sezonowymi warzywami i owocami. Warto przygotować z nich przetwory, które umilą nam długie zimowe wieczory. Dziś polecamy przepis na smaczny i niezwykle aromatyczny sos paprykowy.
Co ciekawe, doskonale sprawdzi się on zarówno na ciepło jako np. dodatek do mięs, jak i na zimno w roli dipu do popularnych przekąsek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sos paprykowy na zimę
Składniki:
-
3 kg czerwonej papryki
-
1 kg cebuli
-
1 czosnek
-
2 papryczki chilli
-
1 szklanka octu
-
1 szklanka cukru
-
4 łyżki soli
-
1 łyżka papryki ostrej
-
2 łyżki papryki słodkiej
-
2 łyżki wędzonej papryki
-
400 g koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania:
Umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki chilli przekrój na pół i nie usuwaj z nich pestek. Obierz cebulę i czosnek. Warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj za pomocą blendera.
Rozdrobnione warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich ocet oraz przyprawy, a następnie zagotuj. Gotuj sos przez około 25 minut. Po tym czasie dodaj do niego koncentrat, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.
Gorący sos nałóż do czystych słoików, szczelnie je zakręć i ostaw do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia.
Polecamy również obłędny przepis na paprykę po chorwacku i ogórki "krokodylki".
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis