Smakosze.pl
Ogórki w przepysznej odsłonie

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosty przepis na

Bajeczny przepis na ogórki „krokodylki”

8 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się różnego rodzaju przetwory na ich bazie. Dziś sięgniemy po przepis na ogórki krokodylki. Sekret tkwi w zalewie z czosnku i chili.

Smakowite ogórki wiele razy przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na wielbicieli różnych frykasów z tych zielonych warzyw. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki w niecodziennej odsłonie.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki krokodylki z czosnkiem i chili

Nie da się ukryć, że ogórki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów dzieliliśmy się sposobem na idealne małosolne specjały. Jednak ogórki możemy przygotować w bardziej nietypowy sposób.

Ogórki krokodylki są znakomitym dodatkiem do rozmaitych dań. Można je również traktować jako niezależną przekąskę. Za sprawą czosnku i chili zyskają one niepowtarzalny smak, który skłoni nawet najbardziej wybredne osoby, do sięgnięcia po kolejny kąsek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 3 kg ogórków

  • 45 g soli

  • 2 główki czosnku

  • 90 ml oleju

  • 200 g cukru

  • 500 ml octu

  • 15 g chili

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T175705.506

Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na wyśmienite ogórki

Krokodylki przygotujemy bez najmniejszych problemów. Nawet smakosze bez większego kulinarnego doświadczenia dadzą sobie radę. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Na początku ogórki starannie myjemy i kroimy wzdłuż na cztery części. Pokrojone warzywa dzielimy na trzy partie. Pierwszą z nich umieszczamy w garnku i zasypujemy łyżką soli. Przykrywamy je kolejną warstwą ogórków, które także doprawiamy solą. Całość przykrywamy ostatnią partią pokrojonych warzyw.

Tak przygotowane ogórki zostawiamy na 6 godzin. W tym czasie powinny puścić soki, które należy odcedzić. Ogórki wzbogacamy o posiekany czosnek i chili. Całość dokładnie mieszamy. Teraz przyszła pora na przygotowanie zalewy.

W osobnym garnku mieszamy ze sobą ocet, olej i cukier. Wszystko podgrzewamy tak, aby zawrzało. Zalewę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, wówczas zalewamy nią nasze ogórki. Warzywa powinny w niej spędzić całą noc.

Następnego dnia ogórki przekładamy do czystych słoików. Im ciaśniej to zrobimy, tym lepiej. Do warzyw dodajemy zalewę. Frykasy pasteryzujemy przez 7 minut. Przechowujemy je w ciemnym miejscu. Podobna receptura znajduje się na nagraniu zamieszczonym na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na klasyczne ogórki konserwowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >