Przestałam moczyć śledzie w mleku. Wybieram inny, zaskakujący napój, efekt jest 100 razy lepszy
Śledzie to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Zwykle moczyłam je w mleku. Jednak to się zmieniło. Teraz wykorzystuję napój, który może budzić pewne zdziwienie. Wymoczone w nim śledzie są delikatne i kruche.
Wymocz śledzie przed przyrządzeniem
Śledzie są bardzo zdrowe i lubiane w naszym kraju. Często jemy je w oleju, pod smakowitą pierzynką lub smażymy. Te ryby dostarczają nam kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. W moim domu zwykle robię je na Boże Narodzenie.
Przed przyrządzeniem potrawy z surowych śledzi musimy je wymoczyć. Popularną metodą, z której i ja korzystałam, było moczenie śledzi w mleku. To sprawiało, że ryby były bardziej miękkie i delikatne w smaku. Jednak teraz do moczenia śledzi wybieram inny, zaskakujący napój.
Śledzie i piwo, czyli sposób na delikatność
Do moczenia tych smacznych ryb wykorzystuję piwo. Ten alkoholowy napój może budzić pewne zdziwienie, ale zapewniam, że daje świetny efekt . Śledzie są bardzo delikatne, kruche i pyszne. Piwo nadaje miękkości rybom i podkreśla głębię smaku.
Śledzie moczymy w mieszance piwa i przypraw takich jak czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe. Dzięki takiej mieszance mają wyjątkowy smak, a potrawy z nich przyrządzone po prostu rozpływają się w ustach. Polecam przepis, dzięki któremu śledzie zyskają wyjątkowo delikatny smak i kruchość.
Jak moczyć śledzie w piwie?
Składniki:
- filety śledziowe
- 500 ml piwa
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
Moczenie śledzi w piwie, zaczynamy od wlania tego napoju alkoholowego do rondelka. Dodajemy do niego liście laurowe i czarny pieprz w ziarnach . Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu kilka minut.
Następnie filety śledziowe przekładamy do dużego słoika i zalewamy przestudzonym piwem z przyprawami. Słoik zakręcamy i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu śledzie wyjmujemy z piwnej zalewy i przyrządzamy je według ulubionego przepisu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić śledzie według starego przepisu. Podawaliśmy też przepis Agaty Rubik na śledzie.
Źródło: beszamel.se.pl, smaker.pl