Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Agata Rubik łączy śledzie z zaskakującym składnikiem. Kto ich spróbuje, nie pożałuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.06.2023 21:11

Agata Rubik łączy śledzie z zaskakującym składnikiem. Kto ich spróbuje, nie pożałuje

pomysłowe śledzie
Canva / atlasstudio ; Instagram @agata_rubik

Agata Rubik zdradziła rodzinny przepis na śledzie. Ten przysmak najczęściej przygotowuje razem ze swoją mamą. Przyznać trzeba, że celebrytka postawiła na nietypowe połączenie smaków. Swoje śledzie przyrządza bowiem z dodatkiem brzoskwiń.

Śledzie Agaty Rubik niejednego zaskoczą

„Śledzie Joli, róbcie do woli!"- tak reklamuje przepis Agata Rubik, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama. Oryginalną recepturę przygotowała bowiem Jolanta Paskudzka, czyli mama influencerki. Danie jest ponoć przepyszne, mimo dziwnego na pierwszy rzut oka składu.

Internauci podeszli sceptycznie do łączenia śledzi z brzoskwiniami. Nie zabrakło jednak głosów deklarujących przyrządzenie takiego specjału. Agata Rubik dla sceptyków ma tylko jedno do powiedzenia. Twierdzi, że nie zna nikogo, komu śledzie z tego przepisu by nie smakowały.

O której godzinie pić ostatnią kawę w ciągu dnia? Pamiętaj, bo się nie wyśpisz

Przepis na śledzie od Agaty Rubik

Składniki:

  • 1 kg śledzi (Matiasy)
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 3 średniej wielkości cebule
  • opakowanie dużych rodzynek (jumbo albo królewskie)
  • duży pojemnik śmietany 18%
  • mały słoik majonezu
  • świeżo mielony pieprz

Zaskakujące śledzie z brzoskwiniami krok po kroku

Śledzie przełóż do miski i zalej zimną wodą. Wstaw je na noc do lodówki. Rodzynki przełóż do osobnego naczynia i zalej wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia.

Na następny dzień śledzie opłucz i podziel na kawałki. Przerzuć je do dużej miski. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Dodaj te składniki razem z rodzynkami do śledzi.

Do miski ze śledziami dołóż majonez i śmietanę. Całość dopraw obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Tak przyrządzone śledzie najlepiej smakują podane na następny dzień. Na moczenie śledzi polecamy także ten oryginalny sposób. Agata Rubik zna najlepszy przepis na obłędny sernik.

brzoskwinie w syropie.png
Canva / al62

Źródło: Instagram @agata_rubik