W życiu nie jadłam lepszej pasty do kanapek. Robię ją z nietypowego składnika
Pasta kanapkowa idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Jednak gotowe produkty ze sklepu — choć wygodne w użyciu — bywają drogie. Na szczęście znalazłam ostatnio smaczny przepis na domowy dodatek do pieczywa. Będziecie zaskoczeni, z czego jest wykonany.
Nie ma śniadania bez pasty kanapkowej
Pasta kanapkowa jest produktem, którego w moim domu zabraknąć nie może. To właśnie domowe mieszanki warzyw towarzyszą mi podczas śniadań i kolacji i pomagają zadbać o odpowiednią ilość błonnika, orzechów i nasion w diecie.
Największym wyzwaniem w ich przygotowaniu jest blendowanie. Lubię gładkie i kremowe kompozycje, a nie każda taka jest. I choć rarytas ze słonecznika wymaga pracy na tym polu, wart jest spróbowania. Czego jeszcze potrzeba do jego przygotowania? Wyjawiam w dalszej części artykułu.
Gdy robi się zimno, zawsze gotuję tę zupę. Z tymi dodatkami cudownie rozgrzewa i syci na długie godzinyPrzepis na pastę kanapkową ze słonecznikiem
Smarowidła do chleba na bazie warzyw należą do moich ulubionych. Zdrowy przysmak ze słonecznika, papryki i marchewki spodoba się nawet wybrednym. Doprawiony jest nieco na ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze miksy, pomińcie co bardziej wyraziste składniki. Też będzie smacznie.
Składniki:
- 90 g nasion słonecznika
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebuli
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Ta pasta jest smaczna i prosta, ale jej zrobienie trzeba sobie dobrze zaplanować. Wcześniej należy bowiem odpowiednio przygotować słonecznika. Szczegóły znajdziecie w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak przygotować obłędną pastę kanapkową? Znam prosty patent
Wykonanie zaczynam wieczorem. Wtedy zalewam ziarna słonecznika zimną wodą i odstawiam je na całą noc. Kolejnego dnia oczyszczam warzywa. Cebulę i czosnek potem siekam, paprykę kroję w kostkę, a marchew ścieram na tarce o większych oczkach.
Warzywa chwilę podsmażam na niewielkiej ilości oleju - 1-2 łyżki tłuszczu będą w sam raz. Dodaję trochę wody, przykrywam patelnię i duszę wszystko, aż zmięknie. Masę wrzucam do namoczonych ziaren słonecznika i blenduję. Doprawiam do smaku i przekładam do słoika lub szczelnego pojemnika.
Jak podawać pastę kanapkową ze słonecznika?
Jak najprościej — z ciemnym pieczywem razowym. Ja lubię jeszcze dodać świeże warzywa np. ogórka lub pomidora. Dobrym pomysłem jest też posypanie gotowej kanapki natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne dodatki do pieczywa. Niezwykle smaczną pastą kanapkową jest roślinny smalec z fasoli. Idealnie pasuje do niej ogórek kiszony. Z niego też można zrobić smaczne smarowidło.