Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.11.2023 10:37

Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

śledzie
YouTube/@ZARAZENIPASJAMI

Czy jadacie śledzie? Ja trochę o nich zapomniałam, ale odkąd znalazłam ten stary przepis, to często je przyrządzam. Dodatek jabłka, cebuli i smakowitego sosu sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Koniecznie przyrządźcie śledzie według tego przepisu.

Śledzie z jabłkiem i cebulą to smak tradycji

Śledzie czasem podawałam podczas świąt i przyjęć okolicznościowych. Przyznam, że nie przepadałam za ich przyrządzaniem. Zwykle robiłam je w oleju, ale to się zmieniło. Znalazłam stary przepis, który kiedyś był bardzo popularny. Zapewne wiele osób wciąż z niego korzysta.

Teraz robię śledzie z jabłkiem, cebulą i pod smaczną pierzynką z sosu jogurtowo-majonezowego. To danie jest prawdziwym kulinarnym cudem. Mój mąż zajada się śledziami i wcale mu się nie dziwę. Te śledzie są po prostu znakomite.

śledzie
YouTube/@ZARAZENIPASJAMI
Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

Jak zrobić śledzie z jabłkiem i cebulą?

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 cebula
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Następnie wylewamy wodę i wlewamy mleko tak, by śledzie były przykryte. Śledzie w mleku moczymy jeszcze 2 godziny. Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 

Tak samo kroimy cebulę, a gdy śledzie namoczą się w mleku, to je kroimy w nieduże kawałki. Układamy je w dość wysokim naczyniu. Teraz przygotowujemy sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy.

Śledzie pod pierzynką na twoim stole

Teraz na śledzie wysypujemy cebulkę i jabłko. Wszystko zalewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Ewentualnie nasze danie możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Śledzie są delikatne w smaku, a jabłko i cebulka oraz pyszny sos, sprawiają, że danie rozpływa się w ustach. 

Tak przyrządzone śledzie możemy podać na kolację, ale też podczas rozmaitych świąt i przyjęć okolicznościowych. Ten tradycyjny przepis warto wypróbować w swojej kuchni. Śledzie wychodzą znakomite. Pisaliśmy o przepisie na śledzie od Agaty Rubik. Radziliśmy, jak zrobić pierogi ze śledziami. 

śledzie
YouTube/@ZARAZENIPASJAMI