Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej
![śledzie](https://images.iberion.media/images/1920/sledzie_ab3a68d270.jpg)
Czy jadacie śledzie? Ja trochę o nich zapomniałam, ale odkąd znalazłam ten stary przepis, to często je przyrządzam. Dodatek jabłka, cebuli i smakowitego sosu sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Koniecznie przyrządźcie śledzie według tego przepisu.
Śledzie z jabłkiem i cebulą to smak tradycji
Śledzie czasem podawałam podczas świąt i przyjęć okolicznościowych. Przyznam, że nie przepadałam za ich przyrządzaniem. Zwykle robiłam je w oleju, ale to się zmieniło. Znalazłam stary przepis, który kiedyś był bardzo popularny. Zapewne wiele osób wciąż z niego korzysta.
Teraz robię śledzie z jabłkiem, cebulą i pod smaczną pierzynką z sosu jogurtowo-majonezowego. To danie jest prawdziwym kulinarnym cudem. Mój mąż zajada się śledziami i wcale mu się nie dziwę. Te śledzie są po prostu znakomite.
![śledzie](https://images.iberion.media/images/origin/sledzie_2547b7237c.jpg)
Jak zrobić śledzie z jabłkiem i cebulą?
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 1 słodkie jabłko
- 1 cebula
- szklanka mleka
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Następnie wylewamy wodę i wlewamy mleko tak, by śledzie były przykryte. Śledzie w mleku moczymy jeszcze 2 godziny. Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Tak samo kroimy cebulę, a gdy śledzie namoczą się w mleku, to je kroimy w nieduże kawałki. Układamy je w dość wysokim naczyniu. Teraz przygotowujemy sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy.
Śledzie pod pierzynką na twoim stole
Teraz na śledzie wysypujemy cebulkę i jabłko. Wszystko zalewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Ewentualnie nasze danie możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Śledzie są delikatne w smaku, a jabłko i cebulka oraz pyszny sos, sprawiają, że danie rozpływa się w ustach.
Tak przyrządzone śledzie możemy podać na kolację, ale też podczas rozmaitych świąt i przyjęć okolicznościowych. Ten tradycyjny przepis warto wypróbować w swojej kuchni. Śledzie wychodzą znakomite. Pisaliśmy o przepisie na śledzie od Agaty Rubik. Radziliśmy, jak zrobić pierogi ze śledziami.
![śledzie](https://images.iberion.media/images/origin/sledzie_a113011a89.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_pora_f454cf4da9.jpg)
![najlepsze rogaliki z czekoladą](https://images.iberion.media/images/origin/rogaliki_siostry_Anastazji_9ca79e50ff.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)