Przestań robić z nich owsiankę. Te płatki owsiane to najgorszy wybór
Sklepy oferują nam zazwyczaj dwa, a czasem trzy rodzaje płatków owsianych. Wyglądają one prawie identycznie. Jednak poza wyglądem są między nimi różnice, na które warto zwrócić uwagę.
Płatki owsiane i górskie
Większość dyskontów i supermarketów daje nam do wyboru zakup jednego z dwóch rodzajów płatków: owsianych albo górskich. Lepiej zaopatrzone sklepy powinny w ofercie mieć jeszcze jeden. Te trzecie zwane są po prostu płatkami zwykłymi , choć czasem można spotkać też określenie „naturalne”.
Wszystkie takie płatki są zdrowe. Przygotowana z nich owsianka to zaś jedno z najlepszych śniadań, jakie można sobie wyobrazić. Jest łatwa w przygotowaniu i szybka, sycąca i można dowolnie ją doprawiać. Jednak żeby była najlepszą wersją siebie, trzeba odpowiednio wybrać płatki.
Płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne
Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne różnią się od siebie stopniem przetworzenia . Logiki tej zdążyliśmy się już nauczyć: im bardziej przetworzona żywność, tym mniej zdrowa. Dotyczy to także płatków.
Od zwykłych przez górskie po błyskawiczne – w tej kolejności płatki są najbardziej rozdrobnione. Oznacza to, że błyskawiczne łatwiej przyrządzić , właściwie wystarczy zalać je wodą. Zwykłe zaś trzeba gotować przez ok. 10 minut, by zmiękły . Jednak coś za coś.
Wartości odżywcze owsianki
Płatki błyskawiczne zawierają mniej białka niż górskie , a tym bardziej niż zwykłe. Mają też wyższy indeks glikemiczny . A zatem, chociaż wszystkie rodzaje takich płatków to dobre jedzenie, proporcje makroskładników działają wyraźnie na rzecz tych ostatnich.
Chodzi zresztą nie tylko o ilość białka w stosunku do węglowodanów . Także indeks glikemiczny jest ważny, zwłaszcza jeśli chodzi o śniadanie. Niższy w wypadku płatków zwykłych czy górskich, wynoszący ok. 40, oznacza, że śniadanie jest sycące na długi czas, a krótko po jego zjedzeniu nie czujemy się ospali i głodni. Dlatego zwykłe lub górskie płatki owsiane są znacznie bardziej godne polecenia niż ich błyskawiczny odpowiednik.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia ziół i krojenia małych pomidorków .