Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ubij białka na pianę, wsyp wiórki kokosowe. Te kokosanki zasługują na statuetkę Orła
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.09.2024 22:00

Ubij białka na pianę, wsyp wiórki kokosowe. Te kokosanki zasługują na statuetkę Orła

kokosanki
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Kokosanki są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić. Nie ma co walczyć z apetytem na ten doskonały smakołyk. Teraz znakomite kokosanki zrobisz w prosty i szybki sposób. Ten przepis jest wart wypróbowania.

Kokosanki najlepsze pod słońcem

Kokosanki są dla wielu osób smakiem z dzieciństwa. Słodkie i rozpływające się w ustach były od zawsze nie lada rarytasem. Teraz też trudno ich sobie odmówić. Dlatego najlepiej upiec je w swojej kuchni. Takie domowe kokosanki będą najlepsze pod słońce. Są też dobrym sposobem na wykorzystanie białek jajek, które zostały po pieczeniu innego ciasta. 

Warto wykorzystać prosty przepis na ten kokosowy smakołyk. Przydadzą się białka jajek, cukier i oczywiście wiórki kokosowe. Kilka składników sprawi, że kokosanki wyjdą chrupiące na wierzchu. Jednak ich środek będzie obłędnie kremowy. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kokosanki
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Jak zrobić kokosanki?

Składniki:

  • 6 białek jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 450 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli ekstrakt migdałowy

Przygotowanie kokosanek zacznij od przelania białek jajek do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj. Zacznij od niskich obrotów, a potem je stopniowo zwiększaj. Piana powinna wyjść puszysta, ale niezbyt sztywna.

Teraz stopniowo dodawaj cukier i dalej miksuj. Najlepiej dodawać po 1 łyżce. Następnie wlej ekstrakt migdałowy i krótko miksuj. Gdy składniki się połączą, dodaj wiórki kokosowe. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach. Potem wymieszaj szpatułką. Masa wyjdzie klejąca i plastyczna. 

Kokosanki, czyli niebo w gębie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj łyżką stołową, dłońmi lub łyżką do lodów. Wyłóż je na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciastka piecz 15 minut. Powinny one uzyskać złoty kolor. Upieczone kokosanki wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. 

Od razu po pieczeniu będą bardzo miękkie. Po wystudzeniu są już gotowe do podania. Kokosanki wychodzą obłędnie pyszne i są idealne na deser. Białka jajek dzięki temu przepisowi wykorzystasz w niezwykle smaczny sposób. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać sok z cytryny do zrobienia biszkoptu. Radziliśmy, co zrobić zamiast kanapek do szkoły. 

kokosanki
Fot. YouTube/Mążprzygarach