Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy nie mam czasu i pomysłów, robię ten obiad z 3 składników. Rodzina jest zachwycona
Adam Moskal
Adam Moskal 02.09.2024 06:00

Gdy nie mam czasu i pomysłów, robię ten obiad z 3 składników. Rodzina jest zachwycona

Pierogi leniwe
Fot. YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ugotowanie obiadu gdy nie ma się pomysłów ani czasu nie należy do prostych zadań. Zmagam się z tym problemem regularnie, dlatego zawsze w zanadrzu mam kilka przepisów, które ratują mnie z opresji.

Jednym z nich jest banalny obiad z 3 składników, za którym moja rodzina szaleje. Niżej zdradzę wam jak się za niego zabrać, ale od razu uprzedzam - zrobicie raz i wasi bliscy już zawsze będą chcieli go jeść.

Co na szybki obiad?

W moim domu gotowanych jest wiele prostych i szybkich obiadów. Bo choć wykwintne i duże potrawy są pyszne, a także dają wiele satysfakcji podczas przygotowania, tak czas, jaki trzeba na nie poświęcić, często jest zbyt długi.

Z tego powodu na moim stole królują proste sosy do makaronów, błyskawiczne zupy, banalne zapiekanki czy szybkie placki. Dzisiaj jednak zdecydowałem się pokazać wam mój sposób na leniwe pierogi z 3 składników.

Pierogi leniwe (1).jpg
Fot. Canva
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Pierogi leniwe z 3 składników

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 12 łyżek mąki pszennej

Na samym początku należy dokładnie umyć jajka. Rozbij je do miseczki, wsyp dobrze przesianą mąkę i dodaj serek homogenizowany. Zacznij mieszać masę. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadka, dosypuj do niej po jednej łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na 15-20 minut. Dzięki temu całość napełni się wilgocią i podczas gotowania zmniejszy się ryzyko rozpadania kluseczek.

Przepis na pierogi leniwe z 3 składników

Do garnka wlej dużo wody. Delikatnie ją posól. Pod garnkiem odpal gaz i doprowadź wodę do wrzenia. Ciasto przełóż na płaski talerz - dzięki temu o wiele łatwiej będzie formować pojedyncze kluseczki.

Łyżką do zupy odcinaj kawałki ciasta i spokojnym ruchem przekładaj je do gotującej się wody. Kluski są gotowe w momencie, gdy zaczną wypływać na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową.

Ja swoje kluski podaję z podprażoną bułką tartą, masłem oraz cukrem. Niektórzy dodają do potrawy również odrobinę cynamonu. Taki twist sprawia, że kluseczki są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku. Smacznego. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Pierogi leniwe (2).jpg
Fot. Canva