Smakosze.pl Przepisy Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myśleć
Fot. Canva/oksix

Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myśleć

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rosół to król polskich zup. Smak tego tradycyjnego zna każdy z nas, ale mało kto wie, że istnieje także inna wersja. Śląski rosół weselny smakuje jeszcze lepiej. Dlatego poznaj przepis, zrób go na obiad, a domownicy nie będą mogli się nadziwić, że można odmienić smak klasycznego dania.

Rosół podstawą obiadu

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Zupa cieszy się także dużą popularnością na przyjęciach weselnych. Właśnie z takiego powodu powstał śląski rosół weselny. Wersja z południowego regionu kraju nieco różni się od tej tradycyjnej i jak przekonaliśmy się sami, jest naprawdę doskonała.

Smak bierze się przede wszystkim z użytych składników, a te, jak zaraz się przekonasz, nieco różnią się od tych na tradycyjną wersję. Ponadto przygotowanie jest tak samo łatwe, więc poznaj przepis i ugotuj tę zupę na obiad.

skąłdniki na rosół.jpg
Fot. Canva/Madeleine_Steinbach
Pilny komunikat Dino przed długim weekendem. Klienci na pewno to docenią

Składniki inne niż na klasyczną wersję

Śląski rosół weselny smakuje nieco inaczej, ponieważ gotuje się go aż z trzech rodzajów mięs. W dodatku dodaje się do niego również białą kapustę. Potrzebne są także przyprawy, a o wszystkich produktach i ich proporcjach dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 1 korpus kury
  • 0,5 kg mięsa wołowego z kością (najlepiej szponder)
  • 300 g podrobów drobiowych (serca, wątróbki)
  • 3,5 l wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 serler
  • ¼ białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liści laurowy
  • sól

Przepis na śląski rosół weselny

Przygotowanie rosołu zacznij od dokładnego opłukania mięsa w ziemnej wodzie. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Zbierz powstałe szumowiny.

Seler, marchew oraz por obierz. Cebulę obierz, przypal i przekrój na pół. Kapustę obierz z liści, a pora dokładnie umyj i odkrój od niego korzeń. Wszystkie warzywa dodaj do zupy.

Rosół gotuj, do momentu zmiękniecie składników. Na koniec sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw go solą lub pieprzem. Podawaj z cienkim makaronem najlepiej, gdyby był domowy, a będzie smakował doskonale.

Sprawdź także, co w najnowszym komunikacie ogłosiło Dino oraz dowiedz się, jakie naleśniki przygotować na dzisiejszy obiad .

ros ół 2.jpg
Fot. Canva/arfo
Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie
Taką sałatkę podam na 15 sierpnia jest lepsza niż gyros i jarzynowa razem wzięte
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy