Smakosze.pl Przepisy Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop
fot. youtube.com/sprintcooking

Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop

28 sierpnia 2024

Szybki i tani obiad który smakuje obłędnie? Pomysł na takie właśnie danie znajdziesz w poniższym przepisie. Dobrze znany smak występuje tu w niecodziennej postaci. Uważaj, będziesz je chciała jeść na okrągło.

Naleśniki z ruskim farszem

Każdy dobrze zna połączenie ziemniaka z twarogiem. Jest to smak dobrze nam znany z uwielbianych ruskich pierogów. Zamiast tracić jednak czas na ich mozolne lepienie, skorzystaj z tej pysznej drogi na skróty. Nadzienie zawiń w…naleśniki.

Dobrze przyprawione połączenie ziemniaków i twarogu to farsz, który nie może nie smakować. Można przygotować go w wersji wegetariańskiej albo z mięsnymi skwarkami . Dzięki zastosowaniu ciasta naleśnikowego zamiast pierogów otrzymujemy krokiety, które są o wiele mniej czasochłonne w przygotowaniu.

farsz ruski
fot. youtube.com/sprintcooking
W Biedronce zupełnie zwariowali. Od rana rozdają vouchery na zakupy, wystarczy spełnić 2 warunki

Faszerowane naleśniki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka pokazuje tam mniej znaną metodę składania faszerowanych naleśników w trójkąt. Farsz rozsmarowujemy na środkowej części naleśnika i zawijamy jego boki tak, by utworzył trójkąt. Następnie powstałe rogi zawijamy jeszcze raz do środka, zaginając jeden na drugi. Podane w ten sposób wyglądają nietypowo i apetycznie .

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g twarogu
  • Pieprz, sól, masło klarowane

Ruskie naleśniki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy i smażymy na łyżeczce masła , aż cebulka będzie szklista i lekko rumiana.

Do miski wybijamy jajka. Solimy, dodajemy mąkę, mleko i wodę gazowaną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut .

Twaróg ( można pomieszać świeży z wędzonym ) rozgniatamy w misce z ziemniakami. Dodajemy cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

Patelnię pokrywamy cienką warstwą masła klarowanego. Naleśniki smażymy na złocisto z obu stron. Po każdym odświeżamy cienką powłokę masła. Naleśniki układamy w stosik. Kiedy lekko przestygną, nakładamy farsz i zawijamy .

Wypróbuj też przepisy na pieczoną golonkę i rosół z pieczonych warzyw .

zawinięte naleśniki
fot. youtube.com/sprintcooking
Weź kostkę do zmywarki i wsadź do piekarnika. Za ten trik ktoś powinien wygrać medal
Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy