Smakosze.pl Produkty Przypomina piłkę, a jest największym rarytasem w kuchni. Polacy oszaleli na punkcie tego grzyba
WikimediaCommons/Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0

Przypomina piłkę, a jest największym rarytasem w kuchni. Polacy oszaleli na punkcie tego grzyba

10 sierpnia 2023

Grzyby już zaczynają pojawiać się w lesie. Jeden z nich w pierwszej chwili może nie zwrócić naszej uwagi, choć rozmiary ma imponujące. Podobna do piłki czasznica jest niesamowicie smaczna. Wiemy jak ją rozpoznać i co dobrego można z niej przygotować.

Większa niż większość grzybów

Tym, co wyróżnia czasznicę na tle innych grzybów, jest jej rozmiar. Sama nazwa pochodzi od czaszki, a więc elementu układu kostnego, który niewątpliwie ma znaczne rozmiary. Calvatia gigantea może niektórym kojarzyć się też z przerośniętą pieczarką.

W przeciwieństwie do kurek, borowików czy maślaków zamiast kapelusza i trzonu ma kulisty twór. Częściej też znajdziemy ją na łąkach czy w ogrodach niż w leśnym runie, gdzie często polujemy na ulubione okazy. W dalszej części artykułu zdradzimy jak rozpoznać smaczne sztuki i zastosować je w kuchni.

Stary okaz grzyba czasznicy.jpg
FB/Olsztyński Kalendarz Przyrody
Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi

Jak wygląda smaczna czasznica?

Świeży i nadający się do spożycia grzyb z zewnątrz jest biały. Podobnie też musi prezentować się jego wnętrze, które powinno być dodatkowo zwarte i twarde. Jeśli okaz, na który patrzymy, ma już ciemnobrązową czaszę, lepiej zostawić go w spokoju.

Tak wyglądająca purchawica olbrzymia nie ma już żadnych walorów kulinarnych. Dawniej stare i wysuszone owocniki używano jeszcze do odymiania pszczół w ulach , lecz dziś i taka praktyka nie jest wdrażana.

Jak wykorzystać nietypowego grzyba?

Najczęstszym sposobem wykorzystania czasznicy jest zrobienie z niej kotletów. Okaz dokładnie oczyszcza się — także ze skórki — i kroi w plastry. Te zaś są panierowane w bułce i smażone na oleju. Można też obtaczać je w cieście naleśnikowym lub po prostu pokroić i dodać do zupy, sosu czy dania makaronem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. Szczególnie polecamy lubelską jajecznicę z kurkami . Sprawdźcie też jak w prosty sposób grzyby zamarynować .

Grzyb nie nadający się do spożycia.jpg
FB/Olsztyński Kalendarz Przyrody

Źródło: haps

TVN właśnie potwierdził. Uwielbiany program wraca na antenę, widzów czeka wielka zmiana
Owiń miskę folią, posmaruj olejem i wrzuć jajko. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy