Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi

Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi

Ciasto bananowe bez pieczenia
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody

Ciasto bananowe bez pieczenia pokochała cała moja rodzina. Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Efekt natomiast zachwyca i z pewnością przekona do siebie nie tylko dzieci.
 

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia

Smakołyk, który wam proponuję, wymaga nieco cierpliwości, ale smak jest tego wart. Połączenie banana i orzeszków arachidowych jest moim ulubionym i z pewnością spodoba się niejednemu łasuchowi. 

Składniki:

  • 3 spore banany, dość dojrzałe
  • masło orzechowe, najlepiej domowe
  • 1 litr mleka lub napoju sojowego niesłodzonego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 90-110 g cukru
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 25 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • ulubione herbatniki np. kakaowe
  • orzeszki arachidowe wedle uznania

Widziałam w Internecie wersje z masą kajmakową z puszki, ale moim zdaniem warto postawić na zdrowsze produkty. Jak z wymienionych składników przygotować smakowity deser? Wyjaśniam w dalszej części artykułu. 

Krem budyniowy idealny do ciasta bez pieczenia.jpg
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody
Tak ogórki kiszone robiła moja kochana babcia. Dała mi najcenniejszą poradę ze wszystkich, chodzi o wodę

Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia?

Zaczynam od rozpuszczenia budyniowych proszku w szklance mleka. Do garnka wlewam pozostałą część i podgrzewam ją. Dodaję do niej cukier. Gdy niemal zawrze, wlewam rozrobiony budyń i podgrzewam przez kilka minut, mieszając w trakcie, by nie powstały grudki. Studzę całość.

Masło ucieram przy pomocy miksera. Stopniowo dodaję do niego ugotowany budyń, cały czas miksując masę. Banany obieram ze skórki i kroją w plasterki. Skrapiam je starannie sokiem z cytryny — zapobiegnie ich ciemnieniu.

Formę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniam ciasteczkami. Na nich układam połowę budyniowego kremu oraz plastry bananów. Owoce delikatnie dociskam, po czym przykrywam je kolejną porcją herbatników.

Smaruję masłem orzechowym. Układam jeszcze jedną warstwę ciastek, a na niej umieszczam resztę budyniowego kremu. Żelatynę namaczam we wrzątku, mieszam i studzę.

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem. Powstały puch łączę z żelatyną, a następnie przenoszę go na wierzch ciasta bez pieczenia z bananami. Wierzch posypuję orzeszkami, a następnie całość przenoszę do lodówki na kilka godzin.

Wskazówka: używając mleka roślinnego, margaryny i ubitej śmietanki sojowej lub kokosowej w prosty sposób wykonamy wegański deser. Oczywiście ciasteczka muszą być przygotowane na tłuszczu roślinnym i bez jaj, ale dostaniecie takie bez problemu w każdym sklepie spożywczym.

Jak podać ciasto bananowe bez pieczenia?

Schłodzony przysmak świetnie pasuje do czarnej herbaty lub popołudniowej kawy. Dzieciom można go zaserwować ze szklanką mleka lub niesłodzonego produktu roślinnego.

Na naszej stronie znajdziecie jeszcze inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie jak zrobić elegancką szarlotkę w tej odsłonie. Być może skusicie się też na galaretkowca — kolorowy deser spodoba się nie tylko dzieciom.

Połączenia banana i masła orzechowego ideał.jpg
canva/LindsayAdler