Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto "Marcinek". Moje dzieci nie chcą słyszeć o innych deserach
Czy szukacie przepisu na ciasto, które sprawdziłoby się na rozmaite okazje? Jeśli tak, to polecam ciasto “Marcinek” z Podlasia. Ten pyszny wypiek może być tortem urodzinowym, ciastem na specjalne okazje, ale i na co dzień. Moje dzieci przepadają za “Marcinkiem” i zawsze proszą o dokładkę.
"Marcinek" z Podlasia, czyli niebo w gębie
Ciasto “Marcinek” potrafi zrobić wrażenie na rodzinie i zaproszonych gościach. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i okazałym wyglądem. Jednak wbrew pozorom, to smaczne ciasto nie jest tak bardzo skomplikowane w przygotowaniu, choć składa się aż z 18 cienkich placków.
Przepis na ciasto “Marcinek” przywiozłam z Podlasia. Odkąd je robię, to moje dzieci chcą tylko ten deser. Nie ma co się dziwić, bo ciasto to fantastyczny smak i wspaniały wygląd. Polecam przepis na to znakomite i okazałe ciasto “Marcinek”.
Jak zrobić ciasto "Marcinek"?
Składniki:
- 1 kg maki tortowej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 25 dkg margaryny
- mała śmietana 18%
- łyżeczka sody
- 1 litr śmietany 30%
- duża śmietana 18%
- duża śmietana 12%
- 1 ½ szklanki cukru
- sok z cytryny
- aromat waniliowy
Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, wlewamy roztopioną margarynę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 18 cienkich placków i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią.
Kremówkę lekko ubijamy i wlewamy wszystkie śmietany. Dodajemy sok z cytryny, cukier i aromat . Ubijamy na gładki krem i placki przekładamy kremem. Cienko smarujemy wierzch i boki ciasta.
Ciasto "Marcinek", czyli smak i zachwyt
Ciasto “Marcinek” jest wyjątkowo kremowe i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do niego aromat waniliowy, który łączy się ze śmietankowym smakiem. Oprócz tego ciasto, które zrobione jest aż z 18 warstw, wygląda naprawdę wspaniale.
Warto przygotować je na przyjęcie okolicznościowe. “Marcinek” zachwyci rodzinę i gości, gdy podamy go jako tort urodzinowy lub ciasto z innej ważnej okazji. Goście na pewno będą prosić o dokładki tego pysznego wypieku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny biszkopt. Radziliśmy, jak przygotować tort Raffaello.
Źródło: przyslijprzepis.pl