Smakosze.pl

YouTube/@ZARAZENIPASJAMI

Przepis na te ogórki dostałam wiele lat temu. Od tego czasu nastawiam je co roku, sekret tkwi w zalewie

9 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.

Ogórki na zimę, czyli smaczne i zdrowe

Warto latem skorzystać z sezonowych warzyw oraz owoców i przygotować smaczne przetwory na zimę. Ja co roku nastawiam ogórki konserwowe, które są wyjątkowo smaczne. Przepis dostałam od cioci, a zalewa miodowa w tych ogórkach na zimę nie ma sobie równych. Koniecznie musisz ich spróbować.

Mogą być one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Będą też smakować domownikom z kanapkami. Warto wiedzieć, że ogórki konserwowe to niezła dawka witamin: A, E, D, K, C i witamin z grupy B. Zrób ogórki na zimę i korzystaj z ich wartości i smaku. 

ogórki gruntowe.jpg
Canva / bruev
ciasto bez pieczenia

Dzieci bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je w kilka chwil z zaledwie 3 składników

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę?

Składniki:
  • 1 kg ogórków
  • łyżeczka gorczycy na słoik
  • ząbek czosnku na słoik
  • ziarna pierzu
  • ziele angielskie
  • 700 ml wody
  • 150 ml octu 10%
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki miodu

Robimy zalewę do ogórków i do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy liście laurowe. Dodajemy też sól, mieszamy i zagotowujemy. Gdy się zalewa zagotuje, to ją odstawiamy do wystudzenia. 

Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, czosnek, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Nakładamy ogórki, a do zalewy dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zalewamy słoiki. Dodajemy do słoików też liście laurowe z zalewy.

Ogórki na zimę, czyli jedz zdrowo

Słoiki pasteryzujemy w garnku. Na jego spód kładziemy bawełnianą ściereczkę. Zalewamy do wysokości ¾ słoików wodą i trzymamy we wrzącej wodzie 10 minut. Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne miejsce. 

Do przygotowania zalewy warto użyć miodu lipowego, spadziowego lub wielokwiatowego. Można go nieco rozcieńczyć. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej będą smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o innych doskonałych ogórkach na zimę. Podawaliśmy też przepis na smaczne ogórki kiszone. 

miód
Canva/three-shots

Źródło: YouTube/@ZARAZENIPASJAMI

czyszczenie piekarnika cytryną

Pokroiłam cytrynę i włożyłam ją do piekarnika. Żałuję, że nikt mi wcześniej nie pokazał tej sztuczki

CZYTAJ DALEJ
polskie jedzenie

„Włoszczyzna to mięso", a „rodzynki rosną na krzakach". Youtuber obnażył wiedzę Polaków o jedzeniu, ręce opadają

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >