Przepis na te ogórki dostałam wiele lat temu. Od tego czasu nastawiam je co roku, sekret tkwi w zalewie
Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.
Ogórki na zimę, czyli smaczne i zdrowe
Warto latem skorzystać z sezonowych warzyw oraz owoców i przygotować smaczne przetwory na zimę. Ja co roku nastawiam ogórki konserwowe, które są wyjątkowo smaczne. Przepis dostałam od cioci, a zalewa miodowa w tych ogórkach na zimę nie ma sobie równych. Koniecznie musisz ich spróbować.
Mogą być one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Będą też smakować domownikom z kanapkami. Warto wiedzieć, że ogórki konserwowe to niezła dawka witamin: A, E, D, K, C i witamin z grupy B. Zrób ogórki na zimę i korzystaj z ich wartości i smaku.
Dzieci bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je w kilka chwil z zaledwie 3 składnikówJak zrobić ogórki konserwowe na zimę?
Składniki:
- 1 kg ogórków
- łyżeczka gorczycy na słoik
- ząbek czosnku na słoik
- ziarna pierzu
- ziele angielskie
- 700 ml wody
- 150 ml octu 10%
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki miodu
Robimy zalewę do ogórków i do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy liście laurowe. Dodajemy też sól, mieszamy i zagotowujemy. Gdy się zalewa zagotuje, to ją odstawiamy do wystudzenia.
Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, czosnek, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Nakładamy ogórki, a do zalewy dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zalewamy słoiki. Dodajemy do słoików też liście laurowe z zalewy.
Ogórki na zimę, czyli jedz zdrowo
Słoiki pasteryzujemy w garnku. Na jego spód kładziemy bawełnianą ściereczkę. Zalewamy do wysokości ¾ słoików wodą i trzymamy we wrzącej wodzie 10 minut. Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne miejsce.
Do przygotowania zalewy warto użyć miodu lipowego, spadziowego lub wielokwiatowego. Można go nieco rozcieńczyć. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej będą smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o innych doskonałych ogórkach na zimę. Podawaliśmy też przepis na smaczne ogórki kiszone.
Źródło: YouTube/@ZARAZENIPASJAMI