Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te ogórki dostałam wiele lat temu. Od tego czasu nastawiam je co roku, sekret tkwi w zalewie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.09.2023 17:54

Przepis na te ogórki dostałam wiele lat temu. Od tego czasu nastawiam je co roku, sekret tkwi w zalewie

ogórki konserwowe
YouTube/@ZARAZENIPASJAMI

Czy robicie ogórki na zimę? Ja nastawiam je co roku. Dzięki doskonałemu przepisowi od cioci te przetwory cieszą się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Ich sekret tkwi w zalewie i użytych do jej zrobienia składnikach. Polecam przepis na pyszne ogórki konserwowe.

Ogórki na zimę, czyli smaczne i zdrowe

Warto latem skorzystać z sezonowych warzyw oraz owoców i przygotować smaczne przetwory na zimę. Ja co roku nastawiam ogórki konserwowe, które są wyjątkowo smaczne. Przepis dostałam od cioci, a zalewa miodowa w tych ogórkach na zimę nie ma sobie równych. Koniecznie musisz ich spróbować.

Mogą być one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Będą też smakować domownikom z kanapkami. Warto wiedzieć, że ogórki konserwowe to niezła dawka witamin: A, E, D, K, C i witamin z grupy B. Zrób ogórki na zimę i korzystaj z ich wartości i smaku. 

ogórki gruntowe.jpg
Canva / bruev
Dzieci bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je w kilka chwil z zaledwie 3 składników

Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę?

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • łyżeczka gorczycy na słoik
  • ząbek czosnku na słoik
  • ziarna pierzu
  • ziele angielskie
  • 700 ml wody
  • 150 ml octu 10%
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki miodu

Robimy zalewę do ogórków i do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy liście laurowe. Dodajemy też sól, mieszamy i zagotowujemy. Gdy się zalewa zagotuje, to ją odstawiamy do wystudzenia. 

Z ogórków odcinamy końcówki i kroimy je w średniej grubości plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy gorczycę, czosnek, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Nakładamy ogórki, a do zalewy dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i zalewamy słoiki. Dodajemy do słoików też liście laurowe z zalewy.

Ogórki na zimę, czyli jedz zdrowo

Słoiki pasteryzujemy w garnku. Na jego spód kładziemy bawełnianą ściereczkę. Zalewamy do wysokości ¾ słoików wodą i trzymamy we wrzącej wodzie 10 minut. Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne miejsce. 

Do przygotowania zalewy warto użyć miodu lipowego, spadziowego lub wielokwiatowego. Można go nieco rozcieńczyć. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej będą smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o innych doskonałych ogórkach na zimę. Podawaliśmy też przepis na smaczne ogórki kiszone. 

miód
Canva/three-shots

Źródło: YouTube/@ZARAZENIPASJAMI