Smakosze.pl Przepisy Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację
YouTube/@Szefowa Kuchni

Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację

15 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie zrób ten podkarpacki przysmak. Specjalnie dla ciebie mam tradycyjny przepis na okrągłe chlebki, które zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Mnie smakują tak bardzo, że mógłbym jeść je codziennie.

Prosto z Podkarpacia na twój stół

Proziaki to okrągłe chlebki, które są regionalnym produktem na Podkarpaciu. Ich historia ma ponad 150 lat. Początkowo przepis przekazywano sobie z ust do ust. Ciekawostką jest również sama nazwa, która pochodzi od sody oczyszczonej, na którą w tym regionie mówiono proza. To właśnie dzięki niej zawdzięczamy tę intrygującą nazwę.

Te małe okrągłe chlebki smakują naprawdę dobrze. Udało mi się przywieźć przepis prosto z miejsca ich pochodzenia. Ja robię, je przynajmniej raz w tygodniu i jem zamiast chleba. Zdradzę ci, jak je zrobić w dalszej części artykułu.

mieszanie ciasta.jpg
YouTube/@Szefowa Kuchni
Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc

Co będzie ci potrzebne?

Proziaki robi się z kilku łatwo dostępnych składników. Nie są drogie, dzięki czemu bułeczki są tanie i dostępne dla każdego. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki do stworzenia tego pysznego regionalnego pieczywa. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szefowa Kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml maślanki
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • sól

Przepis na prosiaki

Zacznij od przesiania mąki do miski. Wsyp sodę oczyszczoną, cukier oraz pół łyżeczki soli . Wymieszaj. Wbij jajko i wlej maślankę.

Całość dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć na jednolitą i gładką masę ciasta. Gotowe rozwałkuj na placek o grubości 1 centymetra .

Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placuszki. Smaż je na suchej patelni do momentu wyrośnięcia i zarumienienia . Tradycyjnie je się z masłem i szklanką mleka. Świetnie komponują się także z zupami.

wycianie proziaków.jpg
YouTube/@Szefowa Kuchni
Młodzi Polacy nie pamiętają już o tych kluskach. Dawniej były jadane w każdym domu
Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prosty
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy