Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację
Koniecznie zrób ten podkarpacki przysmak. Specjalnie dla ciebie mam tradycyjny przepis na okrągłe chlebki, które zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Mnie smakują tak bardzo, że mógłbym jeść je codziennie.
Prosto z Podkarpacia na twój stół
Proziaki to okrągłe chlebki, które są regionalnym produktem na Podkarpaciu. Ich historia ma ponad 150 lat. Początkowo przepis przekazywano sobie z ust do ust. Ciekawostką jest również sama nazwa, która pochodzi od sody oczyszczonej, na którą w tym regionie mówiono proza. To właśnie dzięki niej zawdzięczamy tę intrygującą nazwę.
Te małe okrągłe chlebki smakują naprawdę dobrze. Udało mi się przywieźć przepis prosto z miejsca ich pochodzenia. Ja robię, je przynajmniej raz w tygodniu i jem zamiast chleba. Zdradzę ci, jak je zrobić w dalszej części artykułu.
Co będzie ci potrzebne?
Proziaki robi się z kilku łatwo dostępnych składników. Nie są drogie, dzięki czemu bułeczki są tanie i dostępne dla każdego. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki do stworzenia tego pysznego regionalnego pieczywa. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szefowa Kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml maślanki
- 10 g sody oczyszczonej
- 5 g cukru
- 1 jajko
- sól
Przepis na prosiaki
Zacznij od przesiania mąki do miski. Wsyp sodę oczyszczoną, cukier oraz pół łyżeczki soli . Wymieszaj. Wbij jajko i wlej maślankę.
Całość dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć na jednolitą i gładką masę ciasta. Gotowe rozwałkuj na placek o grubości 1 centymetra .
Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placuszki. Smaż je na suchej patelni do momentu wyrośnięcia i zarumienienia . Tradycyjnie je się z masłem i szklanką mleka. Świetnie komponują się także z zupami.