Smakosze.pl Przepisy Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki
canva/nitrub

Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki

15 listopada 2022

Jajecznica z majonezem i serem skusi niejednego smakosza. Dwa dodatki zaproponowane przez ciocię Mariolę sprawiają, że śniadaniowa potrawa nabiera smaku i staje się niemal aksamitna. Wykonanie jest proste, a efekty spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?

Przygotowanie rozpływającej się w ustach może sprawić trudności. Dodatek sera i majonezu oraz odrobina cierpliwości podczas smażenia zaowocują jednak uzyskaniem potrawy niezwykle kremowej i delikatnej. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, koniecznie przetestujcie. Przyjemnie was zaskoczy i jeszcze nie raz do niego wrócicie.

Przepis na jajecznicę z majonezem i serem

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jaja zerówki

  • 30 g domowego majonezu

  • 80-100 g tartego sera żółtego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić jajecznica z majonezem i serem? Proste dodatki poprawiają konsystencję dania

Zaczynamy od starcia sera żółtego na wiórki przy pomocy tarki o średnich oczkach. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go, W międzyczasie do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy je na jednolitą masę przy pomocy widelca.

Wlewamy ją na patelnie i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając przez kilka sekund. Następnie dodajemy majonez oraz ser, po czym doprawiamy masę wedle uznania. Mieszamy, a następnie zmniejszamy moc palnika i smażymy do czasu, aż jajka zetną się.

Jajecznicę z majonezem i serem podajemy bezpośrednio po przygotowaniu ze świeżym pieczywem. Możemy posypać ją natką pietruszki lub szczypiorkiem, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na potrawy z jajek. Szczególnie polecamy znakomite jajka po wiedeńsku . Być może też spodoba wam się prosty patent na jajko w koszulce .

Jajecznica z majonezem i serem jest znakomita
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy