Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.08.2022 22:00

Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego

Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego
canva/margouillatphotos

Domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy od gotowego produktu. Jest kremowy i gęsty, a przygotujesz go z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj najprostszy sposób na domowy majonez, idealny do sałatek, sosów i innych potraw.

Majonez, który przygotujesz w domu, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać całe jajko, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny, aby otrzymać kremową masę, która posmakuje każdemu.

Domowy majonez wykorzystasz między innymi do kanapek, jajek faszerowanych, sałatek, a także innych potraw. Produkt jest również doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych i kotletów schabowych, jeśli nie jadłeś ich w wersji z majonezem, koniecznie musisz spróbować.

Warto zamienić gotowy produkt na domowy, zrobiony samodzielnie. Domowy majonez nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, mimo iż też kaloryczny. Domowy majonez przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • duże jajko

  • łyżka soku z cytryny

  • szklanka oleju rzepakowego

  • łyżeczka musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz

Jak zrobić domowy majonez?

Jajko wbij do miski, dodaj sok z cytryny, musztardę i miksuj przez chwilę. Do powstałej masy stopniowo wlewaj olej, stale mieszając, aż powstanie gęsty majonez.

Dopraw go do smaku solą i pieprzem, przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Domowy majonez jest gotowy, smacznego.

Domowy majonez
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha.pl