Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance
Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie.
Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?
Przepis na delikatne naleśniki na maślance
Składniki:
-
2 jaja
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka naturalnej maślanki
-
1 szklanka mleka
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
1 łyżeczka cukru pudru
-
odrobina soli
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je miksujemy, aż się połączą i dobrze napowietrzą.
Masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Podajemy je na słodko lub wersji wytrawnej.
Wskazówki: jeśli przygotowujemy słodkie nadzienie, ciasto możemy wzbogacić o dodatkową porcję cukru pudru.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy i porady dotyczące robienia naleśników. W tym artykule zawarte są wskazówki dotyczące przygotowania ich w piekarniku . Tutaj natomiast znajdziecie niezawodny przepis na słodką wersję specjału z musem jabłkowym .
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker