Smakosze.pl Przepisy Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs
Screen z filmu pochodzi z kanału SkutecznieTv na YouTube

Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs

6 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kluski ziemniaczane kładzione są niezwykle prostym dodatkiem do obiadu, który posmakuje całej rodzinie. Kluski będą o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste, kiedy dodamy do nich czerstwą kajzerkę namoczoną w mleku.

Kładzione kluski ziemniaczane będą smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do nich namoczoną w mleku bułkę. Kluski kładziemy przy pomocy dwóch łyżek na gotującą się, osoloną wodę. Po kilku minutach wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kluski ziemniaczane sprawdzą się jako dodatek do pieczeni. Możemy również podsmażyć je na patelni z boczkiem lub polać masłem i zeszkloną cebulą. Kluski są tak delikatne w smaku, że możemy zaserwować je również na słodko.

Kluski ziemniaczane będą smakować rewelacyjnie ze śmietaną, cukrem waniliowym, czy cynamonem. Do klusek możemy również wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia na obiad, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Przepis na pulchne kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 1 duża, czerstwa kajzerka

  • 1 jajko

  • pół szklanki mąki pszennej

  • mleko do namaczania bułki

Jak zrobić kluski ziemniaczane? Pyszny dodatek nie ma sobie równych

Kajzerkę zalej zimnym mlekiem. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i odstaw, żeby ostygły . Przeciśnij je przez praskę i przełóż do większej miski.

Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko, wsyp sól i dodaj odciśniętą kajzerkę. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na osolony wrzątek. Kluski kładzione ziemniaczane po 3 minutach gotowania będą gotowe.

Pomysł na równie pyszny obiad? Kluski śląskie z dyniowym puree , posmakują każdemu. Przygotuj również kluski leniwe bez gotowania , cała rodzina będzie zachwycona.

Ziemniaki
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Marek Łebkowski "Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego" wyd. Publicat

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy