Leniwe w nowym wydaniu bez gotowania. Chrupiące kluseczki nigdy nie były tak dobre
Kluski leniwe z twarogiem smakują jeszcze lepiej bez gotowania. Sekretem smaku i chrupiącej skórki jest smażenie klusek na oleju lub maśle klarowanym. Kluski są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Jeśli nie masz pomysłu na szybki posiłek, koniecznie przygotuj kluski leniwe inaczej. Kluski będą gotowe w dosłownie kilka chwil, a ich smak sprawi, że staną się absolutnym hitem na Twoim stole. Kluski podaj z cukrem i śmietaną. Możesz wykorzystać również owoce sezonowe.
Do klusek leniwych wykorzystaj twaróg półtłusty, będzie najlepszy do scalenia ciasta. Ciasto możesz posłodzić klasycznym cukrem lub cukrem wanilinowym, jeśli chcesz, aby kluski leniwe miały delikatną, waniliową nutę.
Kluski leniwe zwykle gotujemy w osolonej wodzie. Kluski wtedy są miękkie i delikatne. Bardziej charakterne będą jednak, kiedy usmażysz je na oleju lub maśle klarowanym. Mają ładny, rumiany kolor, a z zewnątrz zachwycą chrupiącą skórką.
Przepis na kluski leniwe bez gotowania. Są chrupiące i pyszne
Składniki:
400 g twarogu półtłustego
szklanka mąki pszennej
jajko
2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
cukier i śmietana 18% do podania
Jak zrobić kluski leniwe bez gotowania? Będą gotowe błyskawicznie
Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem, następnie dodaj mąkę i wyrabiaj, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto zagnieć i uformuj wałek, następnie podziel go nożem, krojąc po skosie.
Kluski wrzucaj partiami na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na rumiany kolor. Kluski leniwe przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem i kwaśną śmietaną, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite placki ziemniaczane z twarogiem. Na obiad sprawdzą się również pierogi z wędzonym twarogiem przepisu Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut
Pierogi z niezwykłym farszem z pstrąga i koperkiem. Innowacyjna receptura zachwyca
Źródło: gotujmy