Puszyste knedle faszerowane kurkami
Knedle mogą być doskonałym pomysłem na klasyczny polski obiad, który posmakuje każdemu. W tym wydaniu za farsz robią kurki, a więc będzie to danie wytrawne. Dopełnieniem intensywnego smaku będą liście rukoli, parmezan oraz wędzona szynka.
Mogłoby się wydawać, że w obecnych czasach samodzielne robienie knedli nie ma większego sensu - można kupić je w końcu w barach mlecznych czy jako mrożonki w sklepach spożywczych. Domowe kluski są jednak znacznie smaczniejsze.
Najczęściej knedle nadziewa się mięsem lub owocami, lecz nie ma sensu ograniczać się jedynie do tych dwóch opcji. Przepyszny farsz złożony z kurek oraz czosnku ma tak silny smak, że ciężko powstrzymać się przed kolejną dokładką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na knedle z kurkami
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
-
3 szklanki przeciśniętych przez prasę ugotowanych ziemniaków
-
2 jajka
-
1.5 szklanki mąki
Farsz:
-
pół kg kurek
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki masła
Dodatkowo:
-
liście rukoli
-
parmezan
-
oliwa z oliwek
-
ocet balsamiczny
Jak przygotować knedle z kurkami?
Zacznij od oczyszczenia kurek pod bieżącą wodą. Odsącz je z nadmiaru wody. Na patelni roztop masło, wrzuć siekany drobno czosnek i smaż 1 minutę. Następnie wrzuć kurki, smaż kolejne 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia - teraz czas zabrać się za ciasto.
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę i wyrabiaj ciasto, aż składniki całkowicie połączą się ze sobą. Następnie stwórz kule o wielkości mandarynek, nieco je spłaszcz i na środku ułóż farsz. Zawiń brzegi i zaklej je ciastem, nadając odpowiedni kształt kuli.
Tak uformowane knedle obtocz delikatnie w mące i wrzucaj na wrzącą, wcześniej osoloną wodę. Poczekaj, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Gotowe wyłów łyżką cedzakową.
Szynkę pokrój w kostkę i lekko podsmaż. Gotowe knedle podawaj posypane parmezanem, szynką i rukolą, wedle własnych upodobań.
Canva (kabVisio, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl