Smakosze.pl Przepisy Puszyste knedle faszerowane kurkami
canva.com/Shutterstock

Puszyste knedle faszerowane kurkami

13 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Knedle mogą być doskonałym pomysłem na klasyczny polski obiad, który posmakuje każdemu. W tym wydaniu za farsz robią kurki, a więc będzie to danie wytrawne. Dopełnieniem intensywnego smaku będą liście rukoli, parmezan oraz wędzona szynka.

Mogłoby się wydawać, że w obecnych czasach samodzielne robienie knedli nie ma większego sensu - można kupić je w końcu w barach mlecznych czy jako mrożonki w sklepach spożywczych. Domowe kluski są jednak znacznie smaczniejsze.

Najczęściej knedle nadziewa się mięsem lub owocami, lecz nie ma sensu ograniczać się jedynie do tych dwóch opcji. Przepyszny farsz złożony z kurek oraz czosnku ma tak silny smak, że ciężko powstrzymać się przed kolejną dokładką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na knedle z kurkami

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki przeciśniętych przez prasę ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1.5 szklanki mąki

Farsz:

  • pół kg kurek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • liście rukoli

  • parmezan

  • oliwa z oliwek

  • ocet balsamiczny

Jak przygotować knedle z kurkami?

Zacznij od oczyszczenia kurek pod bieżącą wodą. Odsącz je z nadmiaru wody. Na patelni roztop masło, wrzuć siekany drobno czosnek i smaż 1 minutę. Następnie wrzuć kurki, smaż kolejne 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia - teraz czas zabrać się za ciasto.

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę i wyrabiaj ciasto, aż składniki całkowicie połączą się ze sobą. Następnie stwórz kule o wielkości mandarynek, nieco je spłaszcz i na środku ułóż farsz. Zawiń brzegi i zaklej je ciastem, nadając odpowiedni kształt kuli.

Tak uformowane knedle obtocz delikatnie w mące i wrzucaj na wrzącą, wcześniej osoloną wodę. Poczekaj, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Gotowe wyłów łyżką cedzakową.

Szynkę pokrój w kostkę i lekko podsmaż. Gotowe knedle podawaj posypane parmezanem, szynką i rukolą, wedle własnych upodobań.

Jak zrobić knedle z kurkami?
Jak zrobić knedle z kurkami?

Canva (kabVisio, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy