Puszyste naleśniki o smaku kawy z kremowym nadzieniem. Słodkie drugie śniadanie
Klasyczne naleśniki zna prawdopodobnie każdy, jednak istnieje znacznie więcej wariantów tego pysznego dania. Dzisiaj prezentujemy sposób na naleśniki z kawą, które wyjątkowo smakują. Po wypełnieniu puszystym kremem, naleśniki sprawdzają się jako drugie śniadanie oraz zwykła przekąska.
Naleśniki z kawą to idealny sposób, aby połączyć ulubiony napar milionów Polaków z tradycyjną potrawą polskiej kuchni. Ich przygotowanie jest banalnie proste, lecz wykwintny smak wskazuje na coś zupełnie odwrotnego.
Przepis na naleśniki kawowe
Składniki:
-
3 jajka
-
4 łyżki mąki
-
125 ml mleka
-
125 ml kawy
-
1 łyżeczka cukru
-
szczypta soli
-
250 g sera mascarpone
-
200 g twarogu
-
4 łyżki jogurtu
-
olej
-
esencja waniliowa
Zacznij od zaparzenia twojej ulubionej kawy i odstawienia jej do ostudzenia. Do dużej miski wbij jajka i zmiksuj je na puszystą pianę. Dodaj do nich kawę, mleko, cukier oraz sól i ponownie zmiksuj.
Następnie bezpośrednio do miski przesiej mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na patelni umieść olej i postaw ją na gazie. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Serek mascarpone połącz w osobnej misce z jogurtem oraz twarogiem przy pomocy widelca. Do nadzienia wkrop kilka kropel esencji waniliowej. Każdy naleśniki wypełnij kremem, zawiń w rulon i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić budyniowe naleśniki.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kulinarnamaniusia