Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację
Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki.
Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.
Przepis na znakomite racuchy budyniowe
Składniki:
-
2 dag świeżych drożdży
-
2/3 szklanki mąki
-
2 średnie jabłka
-
2 jaja
-
1 łyżka cukru
-
250 ml letniego mleka lub napoju sojowego
-
40 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić puszyste racuchy budyniowe? Znamy prosty patent
Zaczynamy od sporządzenia drożdżowego zaczynu. W tym celu kruszymy świeże drożdże do szklanki w 1/4 szklanki wypełnionej ciepłym mlekiem lub sojowym napojem, po czym wsypujemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.
Mąkę przesiewamy do większej miski. Podobnie postępujemy z proszkiem budyniowym oraz solą. Mieszamy wszystkie składniki, wcześniej wsypując jeszcze resztę cukru. Do suchej mieszanki wlewamy rozczyn i wbijamy jaja.
Miksujemy na gładką masę i przykrywamy naczynie. Pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do ciasta.
Odstawiamy całość jeszcze na kwadrans. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, formując każdego z 2 płaskich łyżek masy. Zdejmujemy z patelni, gdy będą rumiane z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne racuchy. Polecamy nietypową bieszczadzką wersję z dodatkiem dyni . Być może skuszą was też delikatne placuszki z ciasta na bazie maślanki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu
-
Poszedł na obiad do Orlenu. Cena schabowego i żurku zwala z nóg
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama