Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu

Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu

Dodawanie jabłka do rosołu
canva / Robert Chlopas / Imágenes de gustavo quiroga

Rosół jest lubianą zupą, którą każdy przyrządza nieco inaczej. Sekretem jej smaku jest odpowiednia kompozycja składników. Dodając do zupy jedno całe jabłko, przyjemnie wzbogacimy ulubiony wywar z makaronem. Wyjaśniamy, dlaczego warto spróbować.

Dobrze przyprawiony i wyrazisty rosół jest marzeniem niejednego smakosza. W uzyskaniu satysfakcjonującego smaku zupy pomóc nam mogą liczne, często nietuzinkowe, dodatki. Jednym z nich jest popularny polski owoc, czyli jabłko. Produkt nada przyjemnej słodyczy.

Rosół z jabłkiem będzie pyszny

Polski owoc podkreśli zwłaszcza smak drobiowych wersji zupy. Świetnie komponuje się bowiem zarówno z kurą, jak i z gęsią czy z kaczką. Jednocześnie nie dominuje on nad smakiem jarzyn, dodając jedynie delikatnego słodkiego posmaku.

Niezwykle aromatyczną wersję rosołu uzyskamy, wrzucając już jedną sztukę owocu na duży garnek zupy. Jabłko trafić powinno do wywaru wraz z innymi warzywami — w podobnym czasie zmięknie, uwalniając to, co w nim najlepsze.

Owoc powinniśmy jedynie umyć. Zachowując skórkę, nie tylko będziemy mieli pewność, że jabłko nie rozpadnie się podczas gotowania, ale też zagwarantujemy sobie dodanie do zupy wszystkich cennych składników odżywczych, jakie się w nim znajdują.

Co jeszcze warto wrzucić do rosołu z jabłkiem?

Dodanie kawałka imbiru wraz z jabłkiem sprawi, że danie nabierze pikanterii. Ostra przyprawa znana z kuchni azjatyckiej świetnie pasuje do naszego rodzimego owocu, a obie doskonale odnajdują się w tradycyjnej polskiej zupie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję dania właśnie z imbirem. Być może też spodoba wam się bezmięsna odsłona popularnej zupy.

Rosół z jabłkiem jest pyszny
canva/RafalStachura

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: