Smakosze.pl
Dodawanie jabłka do rosołu

canva / Robert Chlopas / Imágenes de gustavo quiroga

Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu

21 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół jest lubianą zupą, którą każdy przyrządza nieco inaczej. Sekretem jej smaku jest odpowiednia kompozycja składników. Dodając do zupy jedno całe jabłko, przyjemnie wzbogacimy ulubiony wywar z makaronem. Wyjaśniamy, dlaczego warto spróbować.

Dobrze przyprawiony i wyrazisty rosół jest marzeniem niejednego smakosza. W uzyskaniu satysfakcjonującego smaku zupy pomóc nam mogą liczne, często nietuzinkowe, dodatki. Jednym z nich jest popularny polski owoc, czyli jabłko. Produkt nada przyjemnej słodyczy.

Tanie, zdrowe i dostępne w każdym Lidlu w Polsce. Dietetyczka zdradza 4 najlepsze produkty

Tanie, zdrowe i dostępne w każdym Lidlu w Polsce. Dietetyczka zdradza 4 najlepsze produkty

CZYTAJ DALEJ

Rosół z jabłkiem będzie pyszny

Polski owoc podkreśli zwłaszcza smak drobiowych wersji zupy. Świetnie komponuje się bowiem zarówno z kurą, jak i z gęsią czy z kaczką. Jednocześnie nie dominuje on nad smakiem jarzyn, dodając jedynie delikatnego słodkiego posmaku.

Niezwykle aromatyczną wersję rosołu uzyskamy, wrzucając już jedną sztukę owocu na duży garnek zupy. Jabłko trafić powinno do wywaru wraz z innymi warzywami — w podobnym czasie zmięknie, uwalniając to, co w nim najlepsze.

Owoc powinniśmy jedynie umyć. Zachowując skórkę, nie tylko będziemy mieli pewność, że jabłko nie rozpadnie się podczas gotowania, ale też zagwarantujemy sobie dodanie do zupy wszystkich cennych składników odżywczych, jakie się w nim znajdują.

Co jeszcze warto wrzucić do rosołu z jabłkiem?

Dodanie kawałka imbiru wraz z jabłkiem sprawi, że danie nabierze pikanterii. Ostra przyprawa znana z kuchni azjatyckiej świetnie pasuje do naszego rodzimego owocu, a obie doskonale odnajdują się w tradycyjnej polskiej zupie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję dania właśnie z imbirem. Być może też spodoba wam się bezmięsna odsłona popularnej zupy.

Rosół z jabłkiem jest pyszny

canva/RafalStachura

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >