Puszysty i chrupiący chleb z patelni. Domowy przysmak bije na głowę hity z piekarni
Chleb z patelni uratuje nas, gdy nie mamy w domu pieczywa, a szybkie jego kupienie będzie niemożliwe. Prosty i zaskakująco smaczny wypiek przygotujecie niemalże ekspresowo. Będzie chrupiący i aromatyczny. Spróbujecie?
Przyrządzony w domu chleb nierzadko smakuje lepiej niż niejeden bochenek zakupiony w piekarni. Czasami jednak pieczywo kończy się, nim zdążymy je przygotować, a sklepy też nie zawsze są otwarte. W takiej sytuacji z pewnością przyda się nasza receptura na pieczywo z patelni.
Przepis na prosty i smaczny chleb z patelni
Z podanych składników przygotujecie aż dwa chlebki o masie 400 g. Przygotujcie również solidną patelnię z grubszym dnem — na takiej wypiek przybierze ładny kształt i nie przywrze do dna.
Składniki na chleb z patelni:
-
15 g świeżych drożdży piekarniczych lub 5 g tych w wersji instant
-
500 g mąki pszennej
-
330 ml ciepłej wody
-
1 łyżka soli
-
olej rzepakowy
Wiemy, jak zrobić chleb na patelni. Zapomnicie o włączaniu piekarnika
W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże oraz sól. Odstawiamy je na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Łączymy ją z przygotowanym rozczynem przy pomocy szpatuły. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dzielimy ją na dwie części. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut, by zwiększyły swoją objętość.
Patelnię pokrywamy niezbyt grubą warstwą oleju. Rozgrzewamy ją, a następnie umieszczamy jedną porcję wyrośniętego ciasta. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na średnim ogniu przez 12 do 15 minut.
Przy pomocy pędzelka nanosimy nieco oleju na wierzch chleba i obracamy go. Znów podgrzewamy około kwadransa. Czynności powtarzamy z druga porcją ciasta. Chleb z patelni studzimy i podajemy do ulubionych dań. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, które warto zjeść ze świeżym chlebem. Szczególnie polecamy znakomite flaczki z boczniaków oraz pyszne sezonowe leczo z dodatkiem słodkiej kukurydzy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Prawda może zaskoczyć
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne
Źródło: newscafe