Smakosze.pl Przepisy Puszysty i chrupiący chleb z patelni. Domowy przysmak bije na głowę hity z piekarni
canva/LauriPatterson

Puszysty i chrupiący chleb z patelni. Domowy przysmak bije na głowę hity z piekarni

26 lipca 2022

Chleb z patelni uratuje nas, gdy nie mamy w domu pieczywa, a szybkie jego kupienie będzie niemożliwe. Prosty i zaskakująco smaczny wypiek przygotujecie niemalże ekspresowo. Będzie chrupiący i aromatyczny. Spróbujecie?

Przyrządzony w domu chleb nierzadko smakuje lepiej niż niejeden bochenek zakupiony w piekarni. Czasami jednak pieczywo kończy się, nim zdążymy je przygotować, a sklepy też nie zawsze są otwarte. W takiej sytuacji z pewnością przyda się nasza receptura na pieczywo z patelni.

Przepis na prosty i smaczny chleb z patelni

Z podanych składników przygotujecie aż dwa chlebki o masie 400 g. Przygotujcie również solidną patelnię z grubszym dnem — na takiej wypiek przybierze ładny kształt i nie przywrze do dna.

Składniki na chleb z patelni:

  • 15 g świeżych drożdży piekarniczych lub 5 g tych w wersji instant

  • 500 g mąki pszennej

  • 330 ml ciepłej wody

  • 1 łyżka soli

  • olej rzepakowy

Wiemy, jak zrobić chleb na patelni. Zapomnicie o włączaniu piekarnika

W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże oraz sól. Odstawiamy je na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Łączymy ją z przygotowanym rozczynem przy pomocy szpatuły. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dzielimy ją na dwie części. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut, by zwiększyły swoją objętość.

Patelnię pokrywamy niezbyt grubą warstwą oleju. Rozgrzewamy ją, a następnie umieszczamy jedną porcję wyrośniętego ciasta. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na średnim ogniu przez 12 do 15 minut.

Przy pomocy pędzelka nanosimy nieco oleju na wierzch chleba i obracamy go. Znów podgrzewamy około kwadransa. Czynności powtarzamy z druga porcją ciasta. Chleb z patelni studzimy i podajemy do ulubionych dań. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, które warto zjeść ze świeżym chlebem. Szczególnie polecamy znakomite flaczki z boczniaków oraz pyszne sezonowe leczo z dodatkiem słodkiej kukurydzy .

Chleb z patelni spodoba się niejednemu smakoszowi
canva/szefei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newscafe

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy