Pomysł na tani obiad - zapiekanka po nelsońsku. Prośby o dokładkę są pewne
Szukacie pomysłu na tani obiad? Proponujemy przygotować zapiekankę po nelsońsku. Zrobicie ja z kilku niedrogich i niewyszukanych składników, a prośby o dokładkę są pewne. Zapiekanka z ziemniaków, boczku, grzybów i cebuli będzie pełna smaku i z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Lubicie zapiekanki? Nie takie z bułki, sera i pieczarek, ale porządne, sycące, obiadowe? Jeśli tak, to mamy dla was smaczną i tanią propozycję na dzisiejszy obiad. Zróbcie zapiekankę po nelsońsku, czyli ziemniaczaną z dodatkiem boczku, cebuli i grzybów. Te smaki doskonale się ze sobą komponują, a nie są zbyt drogie.
Przepis na zapiekankę po nelsońsku
Składniki:
75 dag ziemniaków
5 jajek
20 dag boczku wędzonego
2 cebule
25 dag pieczarek
200 ml śmietanki 30 proc.
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
ostra mielona papryka
sól, pieprz
10 dag startej mozzarelli
Przygotowanie taniego obiadu, czyli zapiekanki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj, aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je.
3 jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, pokrój w plastry lub w cząstki. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Przełóż go na talerz.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Śmietankę wymieszaj z 2 surowymi jajkami. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw papryką, gałką, solą i pieprzem.
W misce wymieszaj ziemniaki, boczek, cebulę i pieczarki oraz ugotowane jajka. Przełóż je do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.
Składniki do zapiekania zalej sosem śmietanowo-jajecznym, posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 30 minut w 190 st. C. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ryżową z jajkiem i pieczarkami oraz na zapiekankę z cukinią i serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia