Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Prawda może zaskoczyć

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Prawda może zaskoczyć

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia?
canva/Jupiterimages

Kupiliście ogórki do kiszenia, a okazały się gorzkie? Nie wyrzucajcie ich. Okazuje się, że taki smak warzywa nie świadczy o jego zepsuciu. Nadal można je ukisić, a goryczka z czasem znika. Wystarczą dwa tygodnie, by przyprawy sprawiły, że ogórki będą smaczne.

Gorzkie ogórki nie są smaczne. Nic więc dziwnego, że jeśli takie przypadkiem kupimy, myślimy, że są zepsute. Często je wtedy wyrzucamy. Niestety jest to niepotrzebne marnotrawstwo żywności. Takiego warzywa na surowo nie zjemy, lecz nadal możemy go ukisić, uzyskując zadowalające efekty.

Dlaczego ogórki stają się gorzkie?

Przyczyną goryczkowego smaku ogórków są kukurbitacyny. Związki te gromadzą się niemalże w całej roślinie podczas uprawy. Ich zadaniem jest ochrona przed gryzoniami, które mogłyby chcieć ją zjeść.

Kukurbitacyny są obecne również na skórce blisko łodygi. Z tego względu warto dokładnie opłukać warzywo przed spożyciem i odpowiednio je obrać. Wskazane jest usuwanie zewnętrznej warstwy, poczynając od jasnej jej strony i kierując się ku ciemniejszej.

Ten sposób pozwala zapobiec rozprzestrzenianiu się nieprzyjemniej w smaku substancji po całym ogórku. Przed rozpoczęciem obierania dobrze też jest odciąć ten fragment warzywa. Wystarczy usunąć zaledwie pół centymetra, by poczuć różnicę.

Jak uniknąć gorzkiego smaku ogórków?

Jeśli sami uprawiamy warzywo, jest kilka szczegółów, o które warto zadbać. Ogórkom należy zapewnić odpowiednio żyzną glebę i nawozić je. Nie jest to proste.

Jeżeli jednak mimo starań, gorycz będzie wyczuwalna, wystarczy wymoczyć warzywo w wodzie z dodatkiem soli (2:1) przez 6 godzin. Po przyrządzeniu ich "jak zwykle" nie będzie śladu po przykrym smaku. Wypróbujcie np. ten prosty przepis.

Na naszej stronie znajdziecie wiele smacznych receptur wykorzystujących świeże ogórki. Szczególnie polecamy chłodnik tarator, czyli bałkańską zimną zupę na bazie tego warzywa i jogurtu greckiego. Być może też spodoba wam się prosty patent na surówkę z ogórków.

Gorzkie ogórki nadają się do kiszenia
canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, natemat