Cukinia po indyjsku bije na głowę nawet ogórki . Kto raz wypróbuje, nie chce słyszeć o innych przetworach
Cukinia po indyjsku jest pysznym i pełnym aromatu wyrazistym przysmakiem, który spodoba się wielu smakoszom. Proste przygotowanie i zapadający w pamięć smak sprawią, że sięgniecie po nią nie raz. Koniecznie spróbujcie.
Trwający sezon na cukinię jest doskonałym momentem na przygotowanie smakowitych przetworów. Amatorów wyrazistych przysmaków z pewnością ucieszy nasza nowa propozycja. Aromatyczne curry, pikantna gorczyca i ostre chilli, które dodamy do marynaty, sprawią, że warzywo nabierze charakteru.
Przepis na znakomitą cukinię po indyjsku
Składniki:
3 kg niezbyt dużych cukinii
4 szklanki wody
2 szklanki octu spirytusowego
2 szklanki cukru
5 łyżek gorczycy
do 2 łyżek chilli
6 łyżek przyprawy curry
4 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
Jak przygotować cukinię po indyjsku? Receptura jest niezwykle prosta
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Jeżeli warzywo ma dużo pestek lub twardą skórkę, warto je usunąć przed marynowaniem. Kolejnym krokiem jest ułożenie jej w czystych, wyparzonych słoikach wraz z gorczycą. Do każdego naczynia wsypujemy po 1 łyżeczce ziaren.
Pozostałe przyprawy umieszczamy w garnku wraz z wodą. Starannie rozpuszczamy cukier i sól, po czym wlewamy ocet. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie przelewamy do słoików z cukinią. Zakręcamy je.
Gotowe przetwory umieszczamy w większym garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń i gotujemy przez 20 minut. Tak zabezpieczone przetwory studzimy i przenosimy do spiżarki.
Cukinię po indyjsku możemy zajadać już po upływie doby od przygotowania, lecz smakuje idealnie nawet po dłuższym czasie. Podajcie ją do obiadu, wrzućcie do sałatki lub po prostu chrupcie ze smakiem.
Z cukinii przyrządzicie też wiele innych smakowitych dań. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na warzywo faszerowane mięsem mielonym. Być może spodoba wam się także ten patent na jej usmażenie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato
Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10