Pyszna cukinia marynowana w occie. Przepis krok po kroku
Cukinia powoli zaczyna pojawiać się na targowisku. Warto kupić jej nieco więcej i przygotować wyjątkowo smaczną wersję marynowaną. Zachwyci was lekkim kwaskowym smakiem i przyjemną — delikatną, lecz chrupiąca — konsystencją. Jeżeli lubicie kiszonki i warzywa z octu, musicie spróbować.
Z cukinią można przygotować wiele smakowitych dań m.in. leczo . Warzywo doskonale smakuje też na surowo i jest niezwykle smaczną alternatywą ogórka w o biadowej mizerii . Marynowany specjał, który wam dziś proponujemy stanowi prosty i smakowity sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Spróbujecie?
Przepis na doskonałą cukinię marynowaną
Składniki:
-
3-3,5 kg cukinii
-
1 szklanka octu
-
1 szklanka cukru
-
4 szklanki wody
-
3 łyżeczki soli
Na każdy słoik wyrobu potrzebować będziemy także:
-
1 baldachimu kopru
-
2 liści laurowych
-
3 ziaren ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu
-
1-2 łyżeczek ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy warzywo na cienkie plastry . Najlepiej wykorzystać do tego celu tarkę lub szatkownicę. Do słoików wkładamy przyprawy oraz koper.
Umieszczamy w nim również cukinię, starając się, aby nie było zbyt dużych odstępów między kolejnymi kawałkami. Wszystkie płyny oraz cukier i sól mieszamy ze sobą. Roztwór wlewamy do słoików.
Zamykamy je i pasteryzujemy, gotując przetwory w wodzie przez 5 minut od momentu, gdy zawrze. Marynowaną cukinię studzimy i przechowujemy w spiżarce.
Wskazówka: cukinię marynowana warto przygotować z kurkumą. Będzie miała wtedy piękny żółty kolor i lekko korzenny, przyjemny smak.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: przyslijprzepis