Smakosze.pl Przepisy Pyszna i zdrowa mikstura z buraków i czosnku - idealna na zimę
canva/photka, Getty Images

Pyszna i zdrowa mikstura z buraków i czosnku - idealna na zimę

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy za oknem wieje zimny wiatr, który niesie ze sobą deszcz lub śnieg o infekcje niezwykle łatwo - dlatego warto przez cały czas stosować prostą miksturę na odporność. Poniżej prezentujemy przepis na domowy napój z kiszonych buraków i czosnku, który wspomaga odporność, a także układ pokarmowy. Wystarczy pić jedną szklaneczkę dziennie z rana, aby szybko zauważyć różnicę.

Domowa mikstura na odporność do picia nie wymaga praktycznie żadnej pracy, ponieważ większość wykonują za nas bakterie kwasu mlekowego, fermentujące cukry z produktów. Kwas mlekowy jest bardzo ważną substancją, która korzystnie wpływa na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele.

Czosnek zawiera allicynę odpowiadającą za większość jego bakteriobójczych i grzybobójczych właściwości. Z kolei buraki pełne są witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - wartości odżywczych mających wielką rolę w zachowaniu przez ludzi dobrego zdrowia. Łącząc oba warzywa, uzyskuje się witaminową bombę.

Przepis na domową miksturę na odporność

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku

  • 1,2 kg buraków

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 litr wody

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki pieprzu

Zacznij od dokładnego umycia buraków, obrania ich ze skórki i pokrojenia w dość cienkie, acz równe plasterki. Czosnek także obierz, a następnie posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Duży słoik wraz z zakrętką umyj i wyparz wrzątkiem.

Suchy słoik wypełnij warstwowo plastrami buraków i drobinkami czosnku. Wsyp do nich świeżo mielony czarny pieprz oraz delikatnie zmiażdżone w moździerzu nasiona kminku. W garnku zagotuj wodę z solę.

Gorącą solanką zalej zawartość słoika, szczelnie go zakręć i schowaj w ciemne, acz ciepłe miejsce - szafka w kuchni sprawdzi się idealnie. Mikstura będzie gotowa po około 4 dniach, kiedy skończy się etap burzliwej fermentacji. Po tym czasie przecedź napój, przelej go do czystej szklanej butelki i przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Kiszone buraki z czosnkiem

Źródło zdjęcia: canva/caratt, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowystyljoanny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy