Pyszna i zdrowa mikstura z buraków i czosnku - idealna na zimę
Gdy za oknem wieje zimny wiatr, który niesie ze sobą deszcz lub śnieg o infekcje niezwykle łatwo - dlatego warto przez cały czas stosować prostą miksturę na odporność. Poniżej prezentujemy przepis na domowy napój z kiszonych buraków i czosnku, który wspomaga odporność, a także układ pokarmowy. Wystarczy pić jedną szklaneczkę dziennie z rana, aby szybko zauważyć różnicę.
Domowa mikstura na odporność do picia nie wymaga praktycznie żadnej pracy, ponieważ większość wykonują za nas bakterie kwasu mlekowego, fermentujące cukry z produktów. Kwas mlekowy jest bardzo ważną substancją, która korzystnie wpływa na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele.
Czosnek zawiera allicynę odpowiadającą za większość jego bakteriobójczych i grzybobójczych właściwości. Z kolei buraki pełne są witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - wartości odżywczych mających wielką rolę w zachowaniu przez ludzi dobrego zdrowia. Łącząc oba warzywa, uzyskuje się witaminową bombę.
Przepis na domową miksturę na odporność
Składniki:
-
5 ząbków czosnku
-
1,2 kg buraków
-
1 łyżeczka soli
-
1 litr wody
-
pół łyżeczki kminku
-
pół łyżeczki pieprzu
Zacznij od dokładnego umycia buraków, obrania ich ze skórki i pokrojenia w dość cienkie, acz równe plasterki. Czosnek także obierz, a następnie posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Duży słoik wraz z zakrętką umyj i wyparz wrzątkiem.
Suchy słoik wypełnij warstwowo plastrami buraków i drobinkami czosnku. Wsyp do nich świeżo mielony czarny pieprz oraz delikatnie zmiażdżone w moździerzu nasiona kminku. W garnku zagotuj wodę z solę.
Gorącą solanką zalej zawartość słoika, szczelnie go zakręć i schowaj w ciemne, acz ciepłe miejsce - szafka w kuchni sprawdzi się idealnie. Mikstura będzie gotowa po około 4 dniach, kiedy skończy się etap burzliwej fermentacji. Po tym czasie przecedź napój, przelej go do czystej szklanej butelki i przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/caratt, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zdrowystyljoanny