Pyszna papryka w occie do słoików na zimę
Papryka w zalewie octowej jest prosta w przygotowaniu, a może mieć naprawdę wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. Wspaniale komponuje się zarówno z wieloma potrawami, jak i sama w sobie może być pyszną i niebanalną przekąską. Możemy ją łączyć np. z mięsem lub serami. Poniżej zdradzamy jak ją zrobić.
Jesień sprzyja przygotowywaniu przetworów. Po ogórkach i cukinii przyszedł czas na paprykę. Doskonałym pomysłem jest przyrządzić ją w zalewie octowej. Taki przetwór z pewnością stanie się hitem niejednego zimowego obiadu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Składniki:
-
4 kg papryki
-
12 szklanek wody
-
3 szklanki octu
-
3 szklanki cukru
-
3 łyżki soli
Dodatkowo:
- na każdy słoik (o pojemności 0,5 l) po 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy oraz łyżkę oleju
Sposób wykonania:
Pokrój paprykę w paski, a następnie ją sparz. Włóż je ciasno do słoików, wraz z dwoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp sól i cukier i zagotuj. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Na wierz do każdego słoika daj po jednej łyżce oleju. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 5 minut od zagotowania wody. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej pomysłów na jesienne przetwory m.in. przepyszne śliwki w occie oraz marynowane grzyby w pikantnej zalewie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis