Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?
Adam Moskal
Adam Moskal 07.09.2021 02:00

Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?

Grochówka
canva/ arfo, Getty Images

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie jest zaliczana do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze są proporcje grochu do wywaru - nie wolno wlać zbyt dużo wody, aby zupa nie stała się za rzadka.

Zupa grochowa kojarzy się najczęściej z daniem podawanym na festynach czy innych publicznych uroczystościach. Wielki gar grochówki zawsze stał na gazie, a głodni bawiący się mogli jej skosztować nawet w najzimniejsze dni.

Jeśli zauważysz, że grochówka nie jest odpowiednio gęsta, jak powinna, odlej 2 szklanki zupy bez mięsa i zblenduj je w blenderze. Zmiksowany groch i warzywa zagęszczą ją i nie będzie konieczności dodawania do niej mąki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gęstą grochówkę

Masz ochotę na więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na klasyczną zupę pomidorową.

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu

  • 250 g wędzonych żeberek

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 3-4 gałązki pietruszki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 1/2 łyżki majeranku

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od namoczenia grochu w wodzie. Zalej go zimną wodą i odstaw na cały dzień. Po namoczeniu zlej z niego wodę, przepłucz i zalej dwoma litrami czystej wody. Dodaj marchewkę, seler, por, pietruszkę i 1 cebulę, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut.

Do zupy wrzuć żeberka. Marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka, a resztę warzyw wyjmij z wywaru. Gotuj zupę, aż mięso zacznie odchodzić od kości - następnie wyłów je i rozdrobnij na mniejsze kawałki.

Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz majeranek. Gdy ziemniaki będą miękkie, grochówka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Grochówka

Źródło: canva/dlerick, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pobitegary.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis