Smakosze.pl
Grochówka

canva/ arfo, Getty Images

Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie jest zaliczana do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze są proporcje grochu do wywaru - nie wolno wlać zbyt dużo wody, aby zupa nie stała się za rzadka.

Zupa grochowa kojarzy się najczęściej z daniem podawanym na festynach czy innych publicznych uroczystościach. Wielki gar grochówki zawsze stał na gazie, a głodni bawiący się mogli jej skosztować nawet w najzimniejsze dni.

Jeśli zauważysz, że grochówka nie jest odpowiednio gęsta, jak powinna, odlej 2 szklanki zupy bez mięsa i zblenduj je w blenderze. Zmiksowany groch i warzywa zagęszczą ją i nie będzie konieczności dodawania do niej mąki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gęstą grochówkę

Masz ochotę na więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na klasyczną zupę pomidorową.

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu

  • 250 g wędzonych żeberek

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 3-4 gałązki pietruszki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 1/2 łyżki majeranku

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od namoczenia grochu w wodzie. Zalej go zimną wodą i odstaw na cały dzień. Po namoczeniu zlej z niego wodę, przepłucz i zalej dwoma litrami czystej wody. Dodaj marchewkę, seler, por, pietruszkę i 1 cebulę, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut.

Duszone schab w pomidorach suszonych

Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Do zupy wrzuć żeberka. Marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka, a resztę warzyw wyjmij z wywaru. Gotuj zupę, aż mięso zacznie odchodzić od kości - następnie wyłów je i rozdrobnij na mniejsze kawałki.

Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz majeranek. Gdy ziemniaki będą miękkie, grochówka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Grochówka

Źródło: canva/dlerick, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pobitegary.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >