Prosty sposób na idealnie soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskiej kuchni. Pyszne i pożywne danie często gości na naszych stołach. Co zrobić, żeby były one idealnie soczyste i puszyste? Dobrym pomysłem jest dodanie do nich odrobiny musztardy. Podajemy przepis na doskonałe kotlety mielone.
Kotlety mielone to klasyk, który od lat jest niekwestionowanym hitem w wielu polskich domach. Pomimo wciąż zmieniających się mód i trendów w dalszym ciągu chętnie sięgamy po pyszne kotleciki. Co zrobić, aby cieszyły nas swoim smakiem? Jeden z popularnych przepisów mówi o tym, że masę mięsa mielonego należy wzbogacić o ... musztardę. Poniżej zdradzamy sposób na idealnie soczyste kotlety mielone.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealnie soczyste i puszyste kotlety mielone
Lista składników:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
mleko
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Przełóż do miski mięso mielone, wbij do niego jajko i dodaj wymieszaną z mlekiem bułkę tartą oraz musztardę. Starannie wyrób masę.
Posól i popieprz do smaku mięso, dodaj do niego zeszkloną cebulę i wyrób jeszcze raz. Odstaw na pół godziny. Uformuj kotlety, a następnie opanieruj je w bułce tartej. Smaż je rozgrzanym tłuszczu przez ok. 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. ziemniaczanym puree oraz surówką np. startych ogórków i rzodkiewki. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia wp