Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T151715.158

canva/Olga Kriger

Prosty sposób na idealnie soczyste kotlety mielone

7 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to absolutna klasyka polskiej kuchni. Pyszne i pożywne danie często gości na naszych stołach. Co zrobić, żeby były one idealnie soczyste i puszyste? Dobrym pomysłem jest dodanie do nich odrobiny musztardy. Podajemy przepis na doskonałe kotlety mielone.

Kotlety mielone to klasyk, który od lat jest niekwestionowanym hitem w wielu polskich domach. Pomimo wciąż zmieniających się mód i trendów w dalszym ciągu chętnie sięgamy po pyszne kotleciki. Co zrobić, aby cieszyły nas swoim smakiem? Jeden z popularnych przepisów mówi o tym, że masę mięsa mielonego należy wzbogacić o ... musztardę. Poniżej zdradzamy sposób na idealnie soczyste kotlety mielone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealnie soczyste i puszyste kotlety mielone

Lista składników:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • mleko

  • 2 łyżki musztardy

  • sól, pieprz

  • tłuszcz do smażenia

Marchew

Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Zalej mlekiem bułkę tartą. Przełóż do miski mięso mielone, wbij do niego jajko i dodaj wymieszaną z mlekiem bułkę tartą oraz musztardę. Starannie wyrób masę.

Posól i popieprz do smaku mięso, dodaj do niego zeszkloną cebulę i wyrób jeszcze raz. Odstaw na pół godziny. Uformuj kotlety, a następnie opanieruj je w bułce tartej. Smaż je rozgrzanym tłuszczu przez ok. 8 minut z każdej strony. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami m.in. ziemniaczanym puree oraz surówką np. startych ogórków i rzodkiewki. Smacznego!

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >