Smakosze.pl Przepisy Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia
canva/Aneta_Gu

Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia

11 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa ogórkowa to jest to. Pożywna, wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Można ją przygotować na kilka sposobów, ale dobrze zainspirować się sprawdzonymi recepturami. Dziś zdradzimy wam jak pyszną zupę ogórkową gotuje Jakub Kuroń.

Dobrej jakości kiszone ogórki to w tym przypadku klucz do sukcesu. Do zupy ogórkowej nie używaj ogórków małosolnych, bo są mało wyraziste w smaku. Kwaśność w tej zupie jest jak najbardziej pożądana. Możesz ją regulować ilością dodanych ogórków, ale dobrze kwaśnych.

Pamiętaj też, by ziemniaki dodawać do tej zupy wcześniej niż ogórki. Kwas zawarty w ogórkach spowalnia bowiem gotowanie się ziemniaków. Zresztą ogórki też lepiej gotować krócej niż zbyt długo. Będzie to z korzyścią dla całej potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną zupę ogórkową Kuronia

Składniki:

  • 4 skrzydełka rosołowe lub porcja rosołowa z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1 łyżka masła

  • 4 ziemniaki

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • 1 żółtko

  • koperek do posypania

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy ogórkowej

Skrzydełka opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.

Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj, aż będą prawie miękkie.

Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż na maśle często mieszając, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 10 minut.

W miseczce rozmieszaj śmietankę i żółtko. Dolej trochę gorącego wywaru, wymieszaj. Płyn wlej do zupy , zamieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy