Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia
Zupa ogórkowa to jest to. Pożywna, wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Można ją przygotować na kilka sposobów, ale dobrze zainspirować się sprawdzonymi recepturami. Dziś zdradzimy wam jak pyszną zupę ogórkową gotuje Jakub Kuroń.
Dobrej jakości kiszone ogórki to w tym przypadku klucz do sukcesu. Do zupy ogórkowej nie używaj ogórków małosolnych, bo są mało wyraziste w smaku. Kwaśność w tej zupie jest jak najbardziej pożądana. Możesz ją regulować ilością dodanych ogórków, ale dobrze kwaśnych.
Pamiętaj też, by ziemniaki dodawać do tej zupy wcześniej niż ogórki. Kwas zawarty w ogórkach spowalnia bowiem gotowanie się ziemniaków. Zresztą ogórki też lepiej gotować krócej niż zbyt długo. Będzie to z korzyścią dla całej potrawy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną zupę ogórkową Kuronia
Składniki:
-
4 skrzydełka rosołowe lub porcja rosołowa z kurczaka
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
6 ogórków kiszonych
-
1 łyżka masła
-
4 ziemniaki
-
2 listki laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
100 ml śmietanki 30 proc.
-
1 żółtko
-
koperek do posypania
-
sól, pieprz
Przygotowanie zupy ogórkowej
Skrzydełka opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj, aż będą prawie miękkie.
Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż na maśle często mieszając, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 10 minut.
W miseczce rozmieszaj śmietankę i żółtko. Dolej trochę gorącego wywaru, wymieszaj. Płyn wlej do zupy , zamieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
źródło: kuron