Pyszne gołąbki wg. przepisu Ewy Wachowicz
Tradycyjne gołąbki dla wielu z nas są potrawą, bez której trudno wyobrazić sobie uroczysty niedzielny obiad. Będą idealne, jeśli zastosujesz jeden prosty trik, który swoim fanom zdradziła Ewa Wachowicz. Przygotuj się na pyszne doświadczenie kulinarne.
Polecaliśmy wam już recepturę Ewy Wachowicz na chrupiące placki ziemniaczane , a także jej sposób na cudownie aromatyczną i ekspresową w przygotowaniu zupę z dyni . Tym razem podpowiadamy, co kulinarna celebrytka robi, by gołąbki wyszły wyśmienite .
Przepis na pyszne gołąbki od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 spora główka białej kapusty
-
400 g ryżu
-
400 g mielonego mięsa wieprzowego
-
2 średnie cebule
-
1 szklanka śmietany 30%
-
3 szklanki wody
-
1 szklanka żuru
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wkładamy kapustę, aby jej liście zmiękły. Ostrożnie odrywamy liście kapusty i odkładamy je, aż nieco ostygną. W tym czasie przygotowujemy farsz do gołąbków.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy ryż i podsmażamy go. Następnie wlewamy do niego wodę, solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 15 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Warzywa przenosimy do ugotowanego i odcedzonego ryżu. Łączymy mieszankę z mięsem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy, jeśli potrzeba. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Z liści odkrawamy twarde części. Na środku każdego z nich układamy porcję farszu i zawijamy tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Dno brytfanny wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gotowe gołąbki. Zalewamy je śmietaną wymieszaną z żurem.
Przykrywamy pozostałą porcją liści i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około półtorej godziny. Podajemy z ziemniakami z wody obsypanymi posiekanym koperkiem lub ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se