Smakosze.pl
Knedle ze śliwkami

canva/lola1960, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

27 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Knedle ze śliwkami to wspaniały deser, który doskonale wieńczy najlepsze obiady. Przepis Magdy Gessler na te pyszne kluski ze śliwkami nie ma sobie równych. Aby ciasto było delikatniejsze i bardziej miękkie, należy użyć jak najmniej mąki. Natomiast śliwki obsyp mieszanką cukru pudru i cynamonu.

Knedle ze śliwkami pochodzą z Austro-Węgier, skąd przedostały się do wielu sąsiadujących krajów. Zdarza się, że zamiast śliwek wykorzystuje się do nadziewania knedli również morele, nadające deserowi delikatniejszego smaku.

Magda Gessler zna się na polskiej kuchni w wyjątkowo dużym stopniu, dlatego jej receptury zawsze wychodzą idealnie. Podając knedle z poniższego przepisu, zachwycisz wszystkich swoich domowników.

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych

  • 1 jajko

  • 100 g mąki

  • sól

  • 250 g śliwek

  • cynamon

  • cukier puder

  • bułka tarta

  • masło

  • cukier

Ugotowane i jeszcze ciepłe kartofle przeciśnij przez praskę bezpośrednio do miski. Śliwki dokładnie umyj wodą, przetnij na pół i wyciągnij z nich pestki. Do każdej połówki wsyp odrobinę cukru pudru oraz cynamonu.

Ciasto na pierogi

Babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Do przeciśniętych pyrek dodaj przesianą mąkę, jajko, sól i zacznij całość mieszać. Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, uformuj z niego kulki i rozpłaszcz je na cienki placek. Śliwki owiń ciastem i dokładnie zlep brzegi.

Wrzucaj surowe knedle do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj do niej masło oraz cukier - taką mieszanką posyp gotowe knedle. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi. Ten tekst opisuje przepis na pyszne ciasto dyniowe.

Knedle

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >