Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska
Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.
Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.
Przepis na wyborne śledzie w zalewie octowej
Składniki:
-
500 g śledzi np. ala matias
-
1 litr wody
-
63 ml octu
-
1 większa cebula
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
odrobina cukru
-
sól w ilości do smaku
Jak zrobić śledzie w zalewie octowej? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od wymoczenia ryby, by usunąć z niej nadmiar soli. Zalewamy ją zimną wodą i postępujemy według instrukcji opisanej w tym artykule . Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki np. w kostkę.
Cebulę obieramy i tniemy na krążki lub półplasterki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprawiamy cukrem oraz solą i studzimy.
Chłodnym płynem zalewamy umieszczone w słoiku rybę. Zakręcamy naczynie i delikatnie obracamy, by marynata pokryła ją w całości. Śledzie w zalewie octowej wstawiamy do lodówki. Podajemy następnego dnia z chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite śledzie. Szczególnie polecamy skandynawską wersję w curry oraz patent na prostą korzenną marynatę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta
-
Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem
-
Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis