tiramisu
unsplash/ Vika Aleksandrova

Pyszny biszkopt kawowy i tiramisu. Dwa proste, obłędnie smaczne przepisy

Kawa do ciasta, czy może kawa w cieście? Te dwa przepisy na kawowy biszkopt zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Zamiast tradycyjnego „ciastka do kawy”, polecam połączyć te dwa smakołyki w jedno i zachwycić się mleczno-biszkoptowo-kawowym smakiem na nowo! Sprawdź sama, jak w kilku prostych krokach wyczarować ciasto na wagę złota.

Wszyscy kochają kawę! Najlepiej świeżo mielone włoskie espresso w przyjemnej scenerii. Do wyboru mamy całą gamę różnych smaków i aromatów – średnio palona, mocno, z Etiopii, z Kolumbii, latte, frappe, americano, czy cold brew. Kawa jest też składnikiem tiramisu, przepysznego włoskiego deseru z mascarpone na biszkopcie kawowym.

Biszkopt to lekkie ciasto przyrządzane z mąki pszennej, jajek i cukru. Sprawdzi się jako spód wielu pysznych ciast i deserów. Można wypiec go samemu, lub kupić gotowy w cukierni. Biszkopt nasączony kawą łączy w sobie smak puszystego ciasta z mocą i aromatem espresso. Sprawdź jak w kilku prostych krokach przyrządzić pyszny biszkopt kawowy z kremem mascarpone i truskawkami.

Składniki deseru:

W skład naszego kawowego biszkoptu wchodzić będzie przede wszystkim mąka pszenna, jaja, aromatyczne espresso, krem mascarpone i truskawki. Espresso najlepiej zaparzyć w domowym ekspresie, kawiarce lub, jeśli nie mamy takiej możliwości – zawsze można zakupić je w lokalnej kawiarni. Wtedy będziemy mieli pewność, że kawa jest świeża i najwyższej jakości.

Lista zakupów:

Biszkopt kawowy
4 jajka
100g cukru drobnego do wypieków
50g łyżki mąki ziemniaczanej
espresso
100g mąki pszennej
espresso (ok. 45 ml)
2 łyżki cukru wanilinowego
Krem mascarpone
Pół kilograma serka mascarpone
500 ml słodkiej śmietanki 30%
2 jajka
cukier puder
szczypta soli


Dodatki:
300 g truskawek
Tiramisu
Biszkopt kawowy:
4 jajka
100g cukru drobnego do wypieków
50g łyżki mąki ziemniaczanej
espresso
100g mąki pszennej
espresso (ok. 45 ml)
2 łyżki cukru wanilinowego


Krem:
500 g mascarpone
3 jaja
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny
espresso
100 ml likieru amaretto
kakao
czekolada gorzka (na wiórki)

Przepis na biszkopt kawowy z kremem mascarpone

Wsypać mąkę i skrobię do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnej miski, a następnie ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując. Powoli dodawać oddzielone z jaja żółtka. Masę mączną dodać do masy jajecznej, ale już nie miksować, a wymieszać rózgą, delikatnie, żeby nie zwarzyć składników. Dodać wystudzone espresso.

Przygotować tortownicę o wymiarze 26 cm, wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180* przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą, sztywną masę. Dodać śmietankę, zmiksować, następnie dodać serek mascarpone i dalej miksować, zmniejszając jednak obroty. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Piankę wymieszać z żółtkami z cukrem na jednolitą masę rózgą.

Wystudzony biszkopt pokroić na trzy równe blaty. Każdy blat przełożyć kremem mascarpone. Zostawić trochę kremu i dodać na górę. Pokrojone na pół truskawki równomiernie rozłożyć Można dodać miętę. I gotowe!


Przepis na biszkopt kawowy – tiramisu

Wsypać mąkę i skrobię do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek i wlać do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując. Powoli dodawać żółtka oddzielone z jaja. Masę mączną powoli dodawać powoli do masy jajecznej, ale już nie miksować, a wymieszać rózgą, delikatnie, żeby nie zwarzyć składników. Dodać wystudzone espresso.

Przygotować tortownicę o wymiarze 26 cm, wyścielić papierem do pieczenia i zamknąć. Ciasto przelać do tortownicy i piec w temperaturze 180* przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.


Żółtka należy utrzeć z cukrem na pianę, dodać mascarpone i miksować na wolnych obrotach, tak, żeby nie zwarzyć serka. Po chwili dodać cukru wanilinowego. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę aka bitą śmietanę. Białka ubić na pianę, dodać do miksu i lekko wymieszać drewnianą szpatułką. Do ubitej śmietany dodać trochę żelatyny i wymieszać. Żelatynę podzielić na około 3 porcje. Wystudzone espresso połączyć z likierem amaretto i lekko połączyć z gotowym kremem. Śmietanę dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.


Wystudzony biszkopt pokroić na trzy równe blaty. Przełożyć kremem mascarpone z kawą. Na górze posypać kakao i zetrzeć czekoladę na wiórki.


Schłodzić na noc i podawać na deser. Smacznego!

Następny artykuł