Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?
Właśnie pojawił się w ogródkach i sklepach — rabarbar. Choć wiele osób go uwielbia, niestety nie jest dla wszystkich. Chodzi tu nie o smak tego warzywa, ale o skład, który może być szkodliwy przy niektórych schorzeniach. Sprawdźcie, kto powinien unikać jedzenia rabarbaru.
Rabarbar przyrządza się zwykle jak owoc, ale jest warzywem. Wyjątkowym warzywem, bo wyrazistym w smaku, bardzo kwaśnym. To dlatego robi się z niego kompoty, dodaje go do ciast, deserów i mięsnych sosów. Naprawdę potrafi odmienić smak potrawy.
Jednak mimo tego, że warzywo to smakuje wielu osobom, nie dla wszystkich jest ono zalecane. Co więcej, z racji na wyjątkowy skład, rabarbar należy jeść z umiarem i niezbyt często.
Dla kogo nie jest wskazany rabarbar?
Składnikiem limitującym jedzenie rabarbaru jest kwas szczawiowy. Rabarbar zawiera go wyjątkowo dużo, podobnie zresztą jak szczaw. Kwas ten może powodować u niektórych osób tworzenie się w nerkach kryształów szczawianowych.
Poza tym kwas szczawiowy zaliczany jest też do substancji antyodżywczych, a więc wywołujących w organizmie niedobór wapnia, magnezu i żelaza.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego rabarbaru nie powinny jeść osoby z chorobami nerek, osteoporozą, reumatyzmem i niedokrwistością. Należy też wspomnieć, że rabarbar zawiera rapontycynę, która ma działanie podobne do estrogenów. Jej nadmiar w organizmie może więc wywołać zaburzenia hormonalne.
Cenne składniki rabarbaru
Kwaśny smak rabarbaru wynika z dużej zawartości witaminy C. Poza tym to niskokaloryczne warzywo jest też zasobne w błonnik, witaminę E i witaminy z grupy B, a także potas, wapń i żelazo.
Zielone i czerwone łodygi rabarbaru zawierają też związki biologicznie czynne. Mają one działanie przeciwutleniające, a więc spowalniające procesy starzenia się komórek, a także zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory.
By zmniejszyć niekorzystne skutki jedzenia rabarbaru, warto łączyć go w potrawach z produktami bogatymi w wapń i witaminę D, a więc np. ze śmietaną, białym serem.
W naszym serwisie znajdziecie przepis na racuchy z rabarbarem , a także na puszyste ciasto z rabarbarem .
Źródło zdjęcia: canva/egiss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
-
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
-
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: zdrowie.radiozet, beszamel.se